Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtáros (is) hivatott az MI alakítására, használatának terjesztésére

Az amerikai Against the Grain folyóirat júniusi, ingyenes száma a MI könyvtári alkalmazásait járja körül. A könyvtárosokat, könyvkiadókat és terjesztőket 1980 óta egy fedél alá terelő Charleston Konferencia mellett működő kiadvány 1989 óta jár élen a könyvtárosokat leginkább foglalkoztató kérdések gyakorlati megközelítésű elemzésével.

A legendás Gary Price (Internet könyvtáros, infoDOCKET) az MI kihívásait és lehetőségeit latolgatva a könyvtárosok szerepét is kiemeli. A sok, erősen megkérdőjelezhető MI-információ közepette szükség van az információtudomány szakembereire, akik jártasak a források megbízhatóságának megítélésében, és szaktudásukkal sokféleképpen segíthetik az MI-re rácsodálkozó, gyakran gyanútlan használót.

Az MI-alkalmazások egyik legnagyobb problémája, hogy bizonytalan, milyen információra támaszkodnak. Nincs forrásmegjelölés, transzparencia. A Google legalább megmutatja a forrást, állítja szembe Price a korábban a szakma által vitatott keresőmotort az MI-vel. Az információ minősége és időszerűsége ott is kétséges, és a használó azonnali választ akar, nincs ideje utánanézni. Az MI viszont rendezetten szolgáltatja az információt, ami egyből másolható, becsapva a használót, aki a folyamat egyszerűsége miatt azt gondolja, hogy a helyes választ kapta. Nem gondolkodik alternatív megoldásokon, mert nem tudja, hogy mit nem tud. Price szerint az információtudományi szakember egyik fő feladata az
- ismeretterjesztés az MI mibenlétéről
- tudása és véleménye megosztásával szerepet kell vállalnia az MI alakításában
- segítenie kell a nagy nyelvi modellek fejlesztésében, hogy azok minőségi adatokra épüljenek és a megfelelő forrásokra támaszkodjanak
- az egyéni igényekhez igazított GPT fejlesztése és fenntartása.

A lap további tanulmányai cikkei is elgondolkodtatók: legyen a téma az MI szerepe a tudományos kommunikációban, generatív MI kialakításában vagy kontextualizált lekérdezésben. Minél több az MI-alkalmazás megismerésére, megértésére ösztönzik a szakembereket, hogy ismereteiket az értelmes és etikus MI-használat terjesztésére használják. Az MI hőskorát élve, a könyvtárosoknak lehetősége van, hogy formálják a mesterséges intelligenciát és segítsék használóikat az MI útvesztőiben. (ref.: Hajnal Ward Judit)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról