Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


A könyvtáros öröme - még ha nehéz döntésen keresztül is

Hallgatói gyakorlat alatt megismerkedtem a dallamos nevű Gerlinde Petersen asszonnyal. Tettem-vettem náluk. amit kellett, interjúkat készítettem a Hannoveri Városi Könyvtárban link a Könyv Könyvtár Könyvtárosnak link és a Könyvtári Levelező/lapnak link .
Egy év múlva meglátogattam ismét őket. Petersen asszony fel volt villanyozva! - Képzeljem el - mondta -, hogy fél éve radikális selejtezés volt náluk, a könyvtár megújulásának keretében. Az állomány 1/3-ától megszabadultak. Nagyon nehéz volt! Akár egy percig is eltöprengett, hogy dobja-e, vagy sem. De végül sikerült :-) És most - képzeljem el: a kidobott polcok helyén besüt a nap! A könyvtárosok és a használók egyaránt élvezik a teret, könnyebben megtalálják a számukra kedves köteteket.
Azt nem tudom, hogy Hannoverben sikerült-e elérni az IFLA által optimálisnak tartott egy használóra 2 db dokumentum arányt. De hogy Petersen asszony mentálisan felszabadult, kivirágzott, azt nagyon vonzó volt látni :-)
Összefoglalva: nehéz döntés, ugyanakkor felszabadító élmény (a szakmai haszon mellett).

Régebbi hírforrás(ok): Polcon porosodó kötetek - Bárkay Tamás cikke [és: reakciók és válasz a reakciókra] link Miért vonz több használót a kisebb könyvállomány? - Választási túlterhelés (idegtudomány) link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról