Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtáros szerepe az információs műveltség kialakításában (olvasóink szavazatára)

Leslie Stebbins könyvtáros figyelmét saját fia hívta fel problémára: mit hiszünk el abból, amit online olvasunk, mennyi belőle az igaz, hogyan kell válogatnunk, hogy tényleg meglássuk a valóságot?
Leslie felmérésében hétköznapi kérdésekre online keresett választ, ám nem mindig tudott megfelelő és megbízható választ találni a kérdéseire. A tanítás során a kutatói munkára és kereső stratégiákra is szükségük van a diákoknak a legösszetettebb vagy életszerűbb kérdéseik megválaszolásához. Egy 2012-es felmérés szerint a diákok többsége gyorsan megtalálja az információt, de nem mindig a legjobb válasz formájában. Ám hiányzik belőlük a kitartás és a türelem a jó kereséshez.
Leslie a következő stratégiai pontokat vette figyelembe:
1) Pszichológiai keresés: a valóság nem attól függ, hogy hányan állítják azt annak. A gondolkodás sebessége nagyban hat a keresés minőségére: a lassú gondolkodás során van idő a folyamatok átgondolására és javítja a forrásmunka pontosságát is.
Kimutatta: a keresők által felhozott linkek alapján látjuk és ítéljük meg magunk körül a világot. A visszhang-terem hatás szerint az információ megismétlődése felerősíti annak tartalmát, amivel nő a hatása is. Ám ez megtévesztő.
2) Zűrzavar: a Google remek lehetőséget ad információszerzésére, de a találati sorrendet a cég saját bevételei érdekében is alakítja. Tudatosítani kell tehát a diákokban, hogy ha nincs kellően alátámasztva a talált információ, óvatosan kell bánni vele.
3) Új terület: egyre több forrásra lesz szükség a helyes válasz megtalálásához és elfogadásához. Ehhez meg kell találni és figyelni kell a megbízható forrásokat, weboldalakat. Ebben segíthet leginkább a könyvtáros: megszűrni és megfelelő formában továbbítani az információt a felhasználóknak. (ref.: NM)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról