Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtárosok a 'kódolásra készen' támogatásból egymást is tanítják (olvasóink szavazatára)

Az Amerikai Könyvtárosok Egyesülete tavaly októberben hirdette meg az 500 ezer dollár értékű "Kódolásra készen" támogatást a Google-lel közösen. A cél az informatika és algoritmikus gondolkodás fejlesztése az iskolások körében. Az elmúlt három hónapban 28 kis és nagy iskolai és közkönyvtár indította a programot a gyerekek számára. Az egyeztetések és felmérések során összeállt az eszközkészlet a kódolóprogramhoz, amelyből mindenki választhat majd elemet a maga speciális közösségéhez. A bétaverzió áprilisban a Könyvtároshétre jelenik meg.
Van könyvtár, amely alkalmazást fejleszt támogatásból, mások kész verziót használnak. Például Belmár általános iskolájában kódoló klub indult. Eredetileg egy héten egy lett volna, de olyan sikeres volt, hogy három külön klub is indult. Ha a könyvtáros tudta volna, akkor nem egy éves tantervet rak össze, hanem több rövidebb kurzust. Az iskola a támogatáson felül is szerzett be számítógépeket. A könyvtáros célja túlterjed az eszközökön, inkább egy mentorprogramot szeretne kialakítani. Februártól a 4-8. osztályosok workshopot tartanak a kisebbeknek. A munkaerő kapacitása az egyik legnagyobb gond. A kódoló klubok elindításához a hiányon mentorok bevonásával segítenek.
A heti webináriumokon a könyvtárosok is tanulnak egymástól. A megbeszélések során kiderültek: kis falusi könyvtár is tud segíteni a nagy városi intézménynek, hogyan helyettesíthetők egyes eszközök, illetve hogyan adaptálhatók más térben. Fontos a projektcélokról is beszélni: szüksége-e akár 75 gyereket elérni, vagy teljesíthető a cél, ha csak 12 tinédzser jelentkező akad? (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról