Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Gyerekkönyvek apasztási gyakorlata - egyre jobban figyelnek a sokszínűségre (olvasóink szavazatára)

A könyvtárosok egyre jobban figyelnek a faji megkülönböztetés témájára, a befogadásra és a sokszínűségre új könyvek vásárlása esetén - derül ki a School Library Journal felméréséből. A gyermek és ifjúsági gyűjtemények fejlődését vizsgáló kérdőívet 784 könyvtáros töltötte ki.
A gyűjtemények sokszínűvé tétele mellett a közkönyvtárak az otthon tanuló gyermekek szüleinek is segítettek: olyan könyveket vásároltak, melyek útmutatást adnak a gyerekek otthoni tanításához.

A közkönyvtárak 63%-a nyilatkozott arról, hogy a 2020-ban megvásárolt gyermek- és ifjúsági könyvek a távoktatás szükségleteit elégítették ki.
2020-ban a könyvtárak több szépirodalmat vásároltak, mint szakirodalmat. A képeskönyvek tették ki a vásárlások 30%-át - többet, mint bármely más kategória. A következő kategória a middle grade (8-10 éveseknek szóló fikció), 24%-kal.
Sok könyvtáros szerint a diákok érdeklődési köre a legfontosabb szempont a vásárlási döntésnél. A közkönyvtárak gyűjteményeiben nagyobb eséllyel találhatóak újabb könyvek, mint az iskolai könyvtárakban: míg előbbiekben 26,2%-át teszik ki olyan könyvek, melyek az elmúlt 2 évben jelentek meg, utóbbi esetében ez 16,5%.
A válaszadók közel fele (47%) számolt be arról, hogy a járvány idején többször selejtezték gyűjteményeiket. Vannak, akik a kölcsönzés szünetelése miatt, mások pedig azért, mert több idejük maradt rá.

A 3 leggyakoribb szempont, amely alapján a könyvtárosok eldöntik, hogy mely könyveket vegyék ki a gyűjteményükből: a könyvek állapota, elavult szakirodalom és a nem kölcsönzött könyvek. Ezek mellett fontos szempont még a gyenge minőségű szakirodalom, a nem megfelelő tartalom és a helyhiány is.

55% a CREW-módszert alkalmazza (Continuous Review, Evaluation, and Weeding = folyamatos átnézés, értékelés és selejtezés), amely 6 kritériumot ad meg a selejtezendő dokumentum kiválasztására. Néhány könyvtáros viszont a diákokhoz fordul segítségért.
A felmérés azt is megmutatta, hogy a közkönyvtárak és iskolai könyvtárak kritériumai eltérőek lehetnek. Például az iskolákban fontosabb a nem megfelelő tartalom kiszűrése. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról