Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kormány einstandolja a Nemzeti Könyvtár épületrészét (Bukarest)

Pár hónapja úgy tűnik, a román kormány intézkedései szabotálják néhány fontos intézmény, a Pedagógiai Könyvtár és a Román Nemzeti Könyvtár tevékenységét.
Románia legfontosabb könyvintézményében a könyvtárosok vészhelyzetben vannak. A Román Kulturális Minisztérium részéről ugyanis felszólítást kaptak, hogy a könyvtár adminisztrálásában lévő épület egy részét át kell adniuk a minisztériumnak.
A 2013. november 8-i, 862. számú kormányhatározat értelmében ugyanis a földszint és a félemelet teljes felületének egyharmada -- tehát éppen az a felület, amelyet bérbe lehet adni kulturális célú rendezvények számára -- a Kulturális Minisztériumhoz kerül, azzal az indokkal, hogy azok eddig nem voltak megfelelően adminisztrálva. Doina Stănescu, a Romániai Nemzeti Könyvtár Könyvtárosai Egyesületének elnöke szerint a kormánynak ez a rendelkezése, mindamellett, hogy megzavarja a Nemzeti Könyvtár tevékenységét, több érvényben lévő törvényt is sért. Az átvétel nem indokolt, az intézmény ugyanis nagyon jól adminisztrálta a szóban forgó felületet. A könyvtári épület egy részének adminisztrátoraként a Kulturális Minisztérium azonban bármilyen olyan célra is használhatja a felületet, amelyek nem voltak meghatározva az építkezési tervben, megváltoztatva ezzel az eredeti rendeltetést, és következésképpen megváltoztatva az Európai Fejlesztési Bankkal 2007. május 4-én kötött, 2007 augusztusában a 93317. számú kormányrendelettel jóváhagyott szerződésben meghatározott feltételeket, amely a kölcsön felhasználását kizárólag a Nemzeti Könyvtár építésére határozta meg. Végső soron ezek a dolgok az olvasók eltávolodását vonják maguk után. (via ReMeK-e-Hírlevél)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról