Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kormány megállítaná a könyvtárhasználók számának csökkenését

A francia kormány az esti és vasárnapi nyitva tartásra ösztönzi a könyvtárakat. A bevezetendő "könyvtári terv" célja kibővíteni a könyvtárak nyitvatartási idejét.
A terv célja, hogy visszacsábítsa a könyvtárhasználókat - közölte a Kultúra minisztere, Rima Abdul Malak szeptember 6-án. "Létrehoztunk egy könyvtári tervet, és most továbbfejlesztjük, hogy továbbra is támogathassuk a könyvtárakat" (Emmanuel Macron elnök 2017-es kampányában is támogatta a nyitvatartási idők kibővítését.)

A miniszter nem mondott összeget, de a támogatásban lesz reklámkampány és audiovizuális tartalmak is. A Kultúra minisztériuma, amely Franciaországban 15 500 "könyvtárat és olvasópontot" tart nyilván, 2022-ben több mint 120 millió eurót nyújtott a helyi önkormányzatoknak a könyvtáraikra.
A kérdésre, hogy a könyvtárak hogyan vonhatnák be az olvasástól eltávolodott fiatalokat, Rima Abdul Malak elmondta: azokban bízik, akik ismerik őket. "A helyi emberek tudják ezt megtenni: az egyesületek, a könyvtárosok, az ott dolgozó művészek, akik ezekben a ott élnek és elérik a helyi fiatalokat. Ezért is fontos, hogy a könyvtárak esténként és vasárnap is nyitva legyenek. Minél több könyvtár lesz nyitva esténként és vasárnap, annál több lehetőségük lesz ezeknek a fiataloknak találkozásra, csendes munkára, olvasásra és zenehallgatásra" - tette hozzá. Néhány könyvtár szerdai programokkal próbálja visszacsábítani a lakosságot. [Franciaországban szerda kivételével egész nap iskolákban vannak a gyerekek, kivéve szerda délután (és hétvégén). Szerda délután a szülők felelőssége a gyerekek elhelyezése. - szerk.]

Mintegy ötven könyvtár sérült meg a közelmúltban, melyek leégtek vagy megrongálták őket, miután Nanterre-ben egy rendőr lelőtte a 17 éves Nahelt, és zavargások törtek ki.
"Az égő könyvek látványa az emberi történelem legsötétebb oldalaira emlékeztet, és elfogadhatatlan" - mondta a miniszter. "Nem hiszem, hogy kifejezetten a könyvtárakat célozták. Nem volt céljuk feltétlenül könyveket elégetni. Vak harag és dühös erőszak volt a tombolásában, a könyvtárak pedig az útjukba kerültek" - tette hozzá. (ref.: ChatGPT, MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról