Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


A koronavírus-járvány: sok országban növelték a kultúrára fordított kiadásokat is

A világ a koronavírus-járvány újabb hulláma felé közeledik, s miközben azt találgatjuk, milyen korlátozó intézkedésekre számíthatunk, az is egyértelművé vált, hogy a pandémia bebizonyította: a társadalmakat élhetőbbé tévő változtatások sokkal gyorsabban végrehajthatóak, mint azt eddig gondoltuk volna. A Deutsche Welle a járvány németországi hatásait vizsgálta, de a következtetések többsége valamennyi országra érvényes. Például az, hogy nem mindig a gazdasági megfontolások a legfontosabbak. Markus Gabriel filozófus szerint az emberiség bebizonyította, hogy képes erkölcsösen cselekedni: az emberi élet védelmét a gazdasági érdekek elé helyezte. A társadalmak gondoskodóbbak is lettek, dollár és euró százmilliárdok mennek el a válság által leginkább érintett rétegek védelmére, és sok országban növelték a kultúrára fordított kiadásokat is. "Nincs roncsprémium, az emberek nem kapnak pénzt környezetszennyező autóik újra cseréléséhez. Van viszont pénz a művészetekre és a kultúrára" - vélekedik Johann Hinrich Claussen teológus arról az országról, ahol korábban mindig is meghatározó szava volt a közvetve milliókat alkalmazó autóipari lobbinak. Felgyorsult a digitalizáció, több országban törvényeket terveznek a távmunka általánossá tételére és átalakulnak, lerövidülnek az ellátási láncok is. A végkövetkeztetés ez: bebizonyosodott, hogy a pandémia alatt mindent gyorsan meg lehetett tenni. Így már látszik, politikai hazugság, hogy nem sikerülhet demokratikus eszközökkel megoldani a klímaválságot is.
További példák arra, hogyan gyorsultak fel a társadalmi reformok a koronavírus-járvány hatására.

Hírforrás: HVG Pártolói Hírlevél
2020. augusztus 19.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_koronavirus-jarvany_tanulsaga
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról