Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kötött divat életet menthet felsőoktatási könyvtárakban is, de hogyan? (olvasóink szavazatára)

Virginia Woolf mondta: A kötés életmentés. A recenzens megjegyzése: valóban, a kötött ruha melegít, ráadásul újrahasznosítható: egy régi, kötött darabból bármikor készíthetünk újat. Ez a cikk a Bloomsbury Divatközpont jóvoltából részletezi a kötés 1. Miként segítette elő a gyapjú - s az abból készült termékek terjedése világszerte - nemcsak Anglia, hanem más országok gazdasági felemelkedését? 2. Hogyan terjedt el a kötött divat? Ezt nem részletezzük, mert a sok-sok link közül kedvére csemegézhet az olvasó.

Egy ecuadori, kötött pulóvereket kedvelő kaliforniai diák, Scott Leonard találkozott egy ecuadori hallgatóval, Joe-val, aki fenntartható fejlődést szolgáló vállalkozást akart indítani. Új márka született! Scott 1993-ban alapította az Indigenous Designs-t (és az azt kiegészítő márkát, az Indigenous-t). Ekkor Joe már vezető szoftvermérnökként dolgozott az Oracle-nél. Eleinte ebből finanszírozták vállalkozásukat. Kézzel kötött pulóvereket készítettek, amelyeket "uniszex" termékekként értékesítettek. A közös vállalkozás bővítéséről, életben tartásáról ld.: link . Az etikus és környezetbarát ruházati termékek gyártásában piacvezető a fenntartható kötöttáru gyártásával foglalkozó bangladesi cég, a Plummy Fashions LTD. Nekik közeli konkurenseikkel szemben sikerül versenyelőnyt szerezniük link .
A gyapjú világának következő állomását a számítógépes CAD-tervezőprogramok jelentik: Stitchpainter, Kaledoknit, ProDesign, továbbá az, hogyan hasznosítják a tervezők e rendszereket és akár a 3D-s nyomtatást egy-egy új stílusú kollekcióhoz. (Itt is van hackelés link .)

S hogy mi ebben a könyvtári tanulság?! A kreativitás és a lehetőségek megragadása, akár olyan esetben is, amely elsőre nem a mi pályánk. Egy felsőoktatási könyvtár számára érdekes lehet, hogy a McQueen divattervezési verseny döntőjébe Jie Li diák kötöttruha-projektje jutott be ... ráadásul a diák nem tudott kötni! Volt viszont egy ötlete a kézi szövésű kézműves technika továbbfejlesztéséről, amit úgy alakított, hogy a géppel és a kézzel készített szöveteket újszerűen kombinálta link .) (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról