Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


A középiskolások szívesen olvasnak sci-fit - tudomány, fantasztikum és az örömolvasás

A kötelező olvasmányok körüli disputa abban megegyezik, hogy a diákok elidegenedtek az olvasástól, megszűnőben van a történetolvasás, az örömolvasás. Domokos Áron A science-fiction mint oktatási eszköz című tanulmányában példákkal mutatja be, hogy a kortárs magyar sci-fi kispróza olyan, értékeket képviselő szövegegyüttes, amely a középiskolások körében egyre inkább népszerű, és ezt a kedveltséget ki kellene használni az irodalom órákon. A célcsoport életkori szakasza változik a korábbiakhoz képest. Azokat a történeteket tartják érdekesnek, amelyeknek meglepő a cselekménye és mozgalmas a problémaköre, váratlan a befejezése. Egy 2017-es olvasásfelmérés adatai szerint már nem csak a fiúk körében népszerű a sci-fi tematika, a lányok is szívesen olvasnak tudományos-fantasztikus irodalmat. Domokos a tanulmányban a mai kor társadalmának tizenévesek számára is releváns problémáira a 2014-2018 között megjelenő hazai prózai írásokból ajánl gondolatébresztő műveket. Az SF irodalom nem csak lehetőséget kínál az irodalmi szövegek működési módjának vizsgálatára, de alkalmas a kritikai gondolkodás fejlesztésére, inspirál, érzékenyít és lehetőséget nyújt az új típusú tudás fejlesztésére, az összefüggések felismerésére. (ism.: Petrovszki Mária)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról