Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A közkönyvtár - aktuális igényekre építve (olvasóink szavazatára)

Shamichael Hallman TED előadásában a könyvtárak megújulásáról beszélt. Úgy véli, hogy véget kell vetni az emberek egymástól való elszigeteltségének - ehhez pedig a parkok és a könyvtárak megfelelő helyszínek lennének.
Hallman célja Memphis közkönyvtárának felújítása, egy amerikai program keretein belül. A "Reimagining the Civic Commons Project" segítségével több amerikai városban kezdték el megújítani a közösségi tereket - így a könyvtárakat is -, hogy azok megfeleljenek a közösség igényeinek.
A memphisi Cossit könyvtárban azon dolgoznak, hogy olyan hellyé váljon, ahol minden ember jövedelemtől, etnikumtól, kortól függetlenül összegyűlhet. A látogató a könyvtár kertjébe lépve fákat, virágokat és kényelmes padokat láthat majd. Ez a kert szabadtéri események rendezésére is alkalmas lesz. A tervek szerint az épületbe belépve kávézót találhatunk, emellett egy gyerekek számára kialakított teret és privát szobákat, ahol nyugodtan lehet dolgozni, tanulni. Utóbbinak az oka, hogy szeretnék megtörni a hagyományt, miszerint a könyvtárakban csendben kell maradni. A könyvtár így hívogató hely lenne, ahol nyugodtan beszélgethetünk ismerőseinkkel.
Az emeleten lévő helyiségben színjátszás- és táncórákat, filmfelvételeket vagy céges megbeszéléseket lehet majd tartani. Lesznek zárható szekrények, különböző felszerelések kutatáshoz és művészetekhez, valamint hangstúdió zenészek számára.
Mindez egy élénk kulturális teret hoz létre, melyhez csatlakozhatnak az olvasók. Cserébe Hallman csupán egy befogadó, közreműködő közösséget kér. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról