Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A közkönyvtárak eltörlik a késedelmi díjat az egyenlőség növelése érdekében (olvasóink szavazatára)

San Diego közkönyvtára link eltörölte a késedelmi díjakat. 130 ezer felhasználó mentesült a büntetés kifizetése alól. Ezzel egy Amerika-szerte bővülő kezdeményezéshez csatlakozott. Az Amerikai Könyvtári Egyesület (ALA) januárban a társadalmi egyenlőtlenség egyik formájaként nevezte meg a késedelmi díjat.
San Diego-ban a díj eltörlését kimondó döntésre egy városi tanulmány hatására került sor. Kiderült, hogy az érintettek közel fele a két legszegényebb környéken él. Nem tudják kifizetni a díjat, és ezért nem tudnak könyvtárba járni. Eddig nem gondolt rá a könyvtár, hogy a késedelmi díj milyen hatásokat okoz.
Chicago link adatokkal is alátámasztotta a hatást. A büntetés eltörlése után 240 százalékkal nőtt a 3 héten belül visszavitt könyvek aránya. Az előző évhez képest pedig 400-zal több olvasókártya megújításra került sor. Kimutatásaik szerint egyébként a szegényebb térségekben nem volt nagyobb a késedelmek aránya. Csak épp ezek a látogatók nem tudták kifizetni a büntetést, és ezért távol maradtak a könyvtártól. Így nem tudtak segítséget kérni például álláskeresésben és társadalmi szolgáltatásokban sem.
Az ellenzők szerint viszont most semmi visszatartó erő nincs, hogy a látogatók ne tartsák meg a kölcsönzött dokumentumokat. Chicago link megoldása: hét nap után a felhasználók kártyáját blokkolják. Az elvesztett könyvet ki kell fizetni vagy visszapótolni. Inkább a dokumentumra helyezik a hangsúlyt a bevételt jelentő késedelmi díjak helyett. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról