Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A közkönyvtárak modernizálása: új minisztériumi anyag -- és kritikája

A könyvtárakért is felelős angol államtitkárság Kultúra, Média és Sport Osztálya 64 oldalas anyagot bocsátott ki. Ajánlása többek között: legyen születéstől fogva nemzeti alapszolgáltatás az internethez való szabad hozzáférés, jog bármely könyv kölcsönzéséhez (a nyomtatáshoz nem elérhetőkhöz is), az e-könyvek eléréséhez, a használóknak megfelelő könyvtári nyitva tartáshoz, és az ország bármely könyvtárának tagságához. A kulturális miniszter kifejtette: a közkönyvtárak lélegeznek leginkább egyszerre a közösségekkel; tudást, szabadidő-eltöltési lehetőséget, bármely életszakaszban való támogatást nyújtva. Öröm, hogy vannak első osztályú példák a szolgáltatásra. Ám senki sem tudja azonban megmondani, hogy az utóbbi 160 év könyvtári modellje érvényes-e a 21. században. Mint minden könyvtáros tudja, a közkönyvtár nem az olvasókra való passzív várakozásról szól. Hanem a közösség életével való összefonódásról, kapcsokat teremtve más közszolgáltatásokhoz, és válaszolva a mindennapi politikai kihívásokra. -- A könyvtári szakmai szervezetek az anyag erősségeinek kiemelése mellett kritikájukat is megfogalmazták: pontosabb fogalmazást, konkrétumokat, ténylegesen új koncepciót, valamint ütemtervet szorgalmazva. (ref.: MG)
-- Érdekes megfigyelni, hogy a dokumentum
1. A használói igényekből indul ki, és végig ezt tartja figyelme középpontjában.
2. A könyvtárra és szolgáltatásaira eszközként és nem célként tekint.
3. A hatékonyság, tehát az eredmény és a ráfordítások hányadosa -- felelősség az adófizetőkért és használókért -- visszatérő szempont.
A dokumentum hasznos továbbá összegyűjtött könyvtári benchmart-adataiért és mellékleteinek ábráiért is. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról