Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A közkönyvtárak szerepe az információs társadalomban

36 európai ország miniszterei és politikusai rögzítették nemrégiben az információs társadalom fejlesztésének érdekében a nyilvános könyvtárakra vonatkozó támogatások prioritásait. Március 13-án Oeirasban (Portugália) a delegációk megállapodtak a lokális és nemzeti támogatások mértékében - melyeket elsősorban úgy alakítottak ki, hogy azok messzemenően kielégítsék az állampolgárok igényeit -, valamint rögzítették azt is, hogy elősegítik a 2005-ös eEurope akcióterv megvalósítását is. Mint az Információs Társadalom Biztosa, Erkki Liikanen a konferencián résztvevőknek elmondta: ...a könyvtárak megfelelőek lehetnek arra, hogy kiszolgálják azokat az állampolgárokat, akik aktívan szeretnének bekapcsolódni az információs társadalomba. Annál is inkább, mivel egyre több könyvtár képes hozzáférést biztosítani a digitális információforrásokhoz, melyek akár lokális, akár nemzeti vagy globális szinten léteznek... Európában több mint 150 millió beiratkozott olvasója van a nyilvános könyvtáraknak, így a politikusok joggal bíznak abban, hogy a könyvtárak képesek leszenk a modern információs technológiák elterjesztésére, és ezzel a régiók közötti, a különböző fejlettségi szintből adódó szakadékok áthidalására. A miniszterek a találkozó alkalmával rögzítették azt a négy fő területet, kérédéskört, mely az európai polgárok számára előnyöket biztosíthat:
- Egy ilyen méretű olvasótábor a demokráciát és az európai állampolgárságot hirdeti. Az Internet-hozzáférés biztosításával a nyilvános könyvtárak elősegíthetik az e-kormányzatok, az elektronikus egészségügyi szolgáltatások és az e-tanulás terjedését.
- A második fő terület az életen át tartó tanulás lehetőségének biztosítása, mely mind az általános értelemben vett művelődést, mind az internet-használatot erősítené.
- A nyilvános könyvtáraknak, mint Európa legkedveltebb internet-elérést szolgáltató pontjainak nagy szerepük van a gazdasági és a szociális fejlődés támogatásában is, elsősorban a hozzáférés és különböző képzések biztosításával. A konferencián résztvevők azt indítványozták, hogy a könyvtárak működjenek együtt lokális szinten a különböző gazdasági csoportokkal a tudásalapú gazdaság fejlesztésének érdekében.
- Végül, a delegációk tagjai rögzítették, hogy a könyvtáraknak továbbra is komoly szerepük van Európa kulturális sokszínűségének megőrzésében. Ennek érdekében a könyvtáraknak létre kell hozniuk a mindenki számára elérhető digitális "közösségi emlékezetet", mely nem más, mint a különböző digitális adatbázisok összessége. ( KE)

Hírforrás: link N_ID:19977, 2003. 03. 28.
2003. április 02.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_kozkonyvtarak_szerepe_az_informacios_tarsadalomban
Régebbi hírforrás(ok): link N_ID:19977, 2003. 03. 28.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról