Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A közkönyvtárak új szerepet vesznek fel, mint közösségi szolgáltató csomópontok (olvasóink szavazatára)

San Francisco közkönyvtára 2009-ben vette fel az Egyesült Államok első könyvtári szociális dolgozóját, Leah Esguerrát. Előtte a könyvtári fürdőszobában gyakran letartóztattak hajléktalanokat. Fürdés, alvás vagy maguk injekciózása miatt. Volt biztonsági személyzetük, de a szociális munkás más megoldást nyújt a helyzetre. Azóta a könyvtárban egészségügyi és biztonsági munkatársakból (HASA) álló csoport működik. Már nem csak a fürdőszobában dolgoznak, hanem a főépület mind a hét folyosóján. Fiókkönyvtárakat is támogatnak. Információt adnak a dolgozóknak és látogatóknak az elérhető forrásokról, szolgáltatásokról. A programban már legalább 130 látogatót helyeztek el menedékhelyeken.
A könyvtár közvetlenül inspirálta Denver közkönyvtárát link [korábbi hírünk: link ]. 2015-ben vették fel Elissa Hardyt a "közösségi erőforrás" programba. Feladatként további szociális munkások és szakértők toborzását kapta. Hardy önmagában 434 látogatót szolgált ki. A kiterjedt csapat 2018-ban már 3500 rászorulót.
Mindkét program kiterjedt a városokban a hajléktalanság növekedésével. San Franciscóban jelenleg öten dolgoznak Esguerrával. Idén még hat HASA-dolgozót vennének fel. Denver idén összesen 10 segítőt szeretne foglalkoztatni. A könyvtár mind a 26 helyszínét ellátják.
Az országban egyre több párbeszéd folyik róla, hogyan kezeljék a könyvtárak a hajléktalanokat és a mentális betegeket. Egy 2018-as jelentés szerint már 30 könyvtárban található teljes idejű szociális munkás. A könyvtárak a védelmi szerepüket hangsúlyozzák. Szeretnék támogatni az embereket, nem pedig negatív hatással lenni az életükre.
San Francisco és Denver könyvtára megmutatta, hogy a hajléktalanságot megélt dolgozókat is lehet alkalmazni, akár részmunkaidőben. Fel kell készíteni őket a könyvtári tájékoztatásra. Elmesélhetik saját történetüket a most rászorulóknak. Hogyan sikerült felépülniük és újra munkába állniuk. Fontos megszólítani azokat, akiknek segítségre van szüksége. Azok kreatívabb ötletekkel állnak elő, akik maguk is átélték a problémákat. Mindez kulturális változásokat is hozott mindkét említett könyvtárba. (ref-: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): 'A közkönyvtár a demokrácia utolsó bástyája az országban' - film link Azok a büdös olvasók -- a szégyenkezéstől a hajléktalanszálló-könyvtárig és feliratig link IFLA-ajánlás hajléktalanok (és menekültek) ellátására link Hogyan növelheti használóinak biztonságát a Denveri Könyvtár romló közállapotok mellett? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról