Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kritikus / kritikai olvasás területei 38. - Tudományos fake news? - Megismétléssel a hitelességért

Megkérdőjelezi az emberi viselkedésről tett tudományos megállapítások komolyanvehetőségét a nyíltabb és transzparensebb tudományért küzdő Center for Open Science friss eredménye. Az amerikai nonprofit szervezet 21 olyan kísérletet ismételt meg a területen belül, melyekről 2010-2015 között jelent meg beszámoló a Science vagy a Nature tudományos folyóiratban. A tanulmányok tudományosságához és komolyságához elviekben nem férhet kétség, mégis: a 21-ből csupán 13 kísérletnek lett ugyanaz az eredménye. Márpedig a tudományosság egyik alapvető kritériuma éppen a megismételhetőség. Ez azt már bizonyosan jelzi, hogy hiába magas egy szaklap impaktfaktora (tudományos rangját mérő értéke), önmagában ettől még nem szabad készpénznek venni, ami megjelenik benne - jegyezte meg a Nature Human Behaviour című folyóiratba írt kommentárjában Malcolm R. Macleod, az Edinburghi Egyetem neurológusa. Érdekes fényt vet a szervezet szkeptikus megállapítására egy néhány éve történt eset. Az (újra)kutató szervezet 2015-ben nagy port kavart, amikor bejelentette, hogy 98 pszichológiai kísérletből csupán 39 eredményét sikerült reprodukálnia. Aztán a következő évben három kutató logikus levezetéssel állt elő arról, hogy szerintük a pszichológiai kísérletek eredményeinek megismételhetetlenségét bizonyító kísérlet eredménye nem ismételhető meg.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról