Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kritikus / kritikai olvasás területei 57. - Candide, avagy az (ön)cenzúra működése

A Candide rajzfilm-sorozat hatósági és alkotói kezelése bemutatja, hogyan működik ma Magyarországon a cenzúra: intuícióval.
Az öncenzúrára kényszerítés szemléletes példáját mutatta be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és az MTVA a Candide című animációs sorozaton keresztül. Az alkotóknak ugyanis ki kellett vágniuk, illetve át kellett írniuk azokat a részeket, amelyek a napi magyar politikai témákat érintették. Megkerestük a rendezőket, hogy beszéljenek minderről, és beszámolunk a producerek álláspontjáról is. A két fél között ugyanis szakadás támadt.
"Nem terveztünk ilyenfajta marketinget a filmnek, de örülök neki, mert vicces, hogy alkalmaztuk Voltaire módszerét a mostani helyzetre, és ez jött ki belőle. Szerintem ez neki tetszene a legjobban, hogy még mindig működik: ha egyszerűen körülnézünk és leírjuk, mi van, akkor letámadnak felülről" - mondja Turai.

Kérdésünkre, hogy miben sértette a közszolgálatiságot a sorozat eredeti formájában, Iványi-Bitter azt mondta, hogy köztelevízióban vallási szimbólumokat kétélű kontextusban nem lehet használni, ilyen részletek a köztévé által támogatott gyártásban nem szerepelhetnek. Ezen a ponton rákérdeztünk, hogy miben sértik a közszolgálatiságot a stadionok és a kisvasutak, amiket szintén kivágtak, de erre a producer azt a választ adta, hogy "az indoklás összességében a Közszolgálati Kódex betartatása volt, ahogy azt az NMHH értelmezi". Amikor arról kérdeztük a producert, hogy a hatóság emberei üvöltöztek-e velük, azt válaszolta, "nem, mindig messzemenőkig udvariasak és tisztelettudóak voltak".

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról