Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A kritikus / kritikai olvasás területei 74. - A megerősítési torzítás elkerülése: minőségirányítás a tájékoztatásban (videó)

A megerősítési torzítás esetén kritikátlanul fogadjuk el a történetet, amelyet szeretnénk, ha igaz lenne. Elutasítjuk viszont azt, amely annak ellentmond. Milyen gyakran találkozunk általunk terjesztett és figyelmen kívül hagyott történetekben ezzel? Politikában, üzleti életben, egészséggel kapcsolatos tanácsadásban.
Megerősítési torzítás:
- egy sztori elfogadása ténynek (ám a sztori nem tény, mert lehet, hogy nem igaz)
- tény elfogadása adatnak (ám egyetlen tény nem adatok sokasága, mert lehet, hogy nem jellemző, hiszen egyetlen adat csupán)
- adat elfogadása bizonyítéknak (az adathalmaz azért nem bizonyíték, mert összhangban állhat versengő elméletekkel is).
Továbbadjuk a kirívó eseteket, mert újdonságként hatnak, ezért hírértékük van. A szokványos eseteket nem meséljük. Túl szokványosak, általában az szokott történni. Erre az igaz 99%-ra rá se hederítünk. Mint a társadalomban: nem helyes figyelnünk csak az 1%-ra, a kirívókra, és nem törődni a 99%-nyi köznapival.
Az adatok csupán tények gyűjteménye. A bizonyíték olyan adat, mely egyetlen elméletet igazol, egyúttal minden mást elméletet kizár.
Három tipp:
1. Serényen kutassunk más szempontok után. Arisztotelész azt mondta: "A tanult elme ismertetőjegye, hogy képes foglalkozni egy gondolattal, anélkül hogy szükségképpen elfogadná." Csak ha tényleg nyitottak vagyunk a tévedés lehetőségére, akkor tudunk tanulni. Lev Tolsztoj így írt: "A legbonyolultabb dolgot is elmagyarázhatjuk egy nehéz felfogásúnak, ha még nem alkotott semmilyen fogalmat róla; de a legegyszerűbb fogalmat sem tudjuk érthetővé tenni a legintelligensebb embernek sem, ha csökönyösen meg van róla győződve, hogy már minden tud róla."
2. Hallgassunk szakemberre! - Miután kritikusan megvizsgáljuk szavahihetőségüket.
3. Várj egy picit, mielőtt továbbadod.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról