Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kritikus / kritikai olvasás területei 8. - Hallgatási spirál; képmutatással megtévesztjük észlelésünket

- "Nem erő a hangerő", "fecseg a felszín, s hallgat a mély" - mondhatnánk. (MG)
- Elisabeth Noelle-Neumann német szociológus választási tapasztalata, hogy egy-egy tábor nagyságának és erejéről alkotott kép döntően befolyásolhatja a politikai győzelmet. A nagy támogatottságot észlelők hangosabbak lesznek, a magukat kisebbségnek érzők pedig elhalkulnak, bizonytalanná válnak. A folyamat oda vezet, hogy mindkét oldal másnak látszik, mint amilyen valójában, a halkabbak közül pedig - elsősorban az elbizonytalanodók - mind többen csatlakoznak a győztesnek véltek táborához. Az átállással
- csökkenthető az elszigetelődéstől való félelem
- megtakaríthatók a kritikai gondolkodásra szánt források
- a saját egyéni vélemény megváltoztatásával pedig ezzel egyidejűleg a biztonságérzet is növelhető: az elterjedt véleményt kinyilvánító egyén nagyobb eséllyel kerül olyan helyzetbe, ahol a többiektől megerősítést kap.
Kuran (ld.: link ) és Noelle-Neumann is ugyanarról a komplex szociálpszichológiai jelenségről ír: a képmutatás társas, közösségi megnyilvánulásairól. (Szvetelszky Zsuzsanna cikke alapján)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról