Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kritikus / kritikai olvasás területei 9. - Karaktergyilkosság: jelek és eszközök

A karaktergyilkosság tudatos valóság-torzítás a befolyásszerzés vagy -megtartás érdekében. Negatív kampány, mely egy meghatározott személy közéleti-politikai imázsának rombolását célozza, lehetőleg a támadott valamely negatív személyiségjegyének felnagyításával. Akkor sikeres, ha a felmutatni kívánt negatív személyiségjegy eluralja a célszemély nyilvános karakterét. Finkelstein szerint: "nem egy értelmiségi műfaj". Eszközei:
1. Az áldozat egy létező vagy nem létező tulajdonságának, viselkedési sajátosságának vagy akár származásának karikírozása, negatívba fordítása.
2. Az imázsromboló információkat általában megelőzi a vádak kiszivárogtatása, sokszor az újságírók átverésével, hamis dokumentumokkal való megtévesztésével, pl. hangfelvételek manipulálása, mondatok kiragadása.
3. A közösségi médiában propagandaoldalak, fizetett trollhadseregek és robotok (botok) támogatják kommentekkel.
4. Állandó ismétlés, több csatornás sulykolás.
5. Kiszervezés: kamupártok, óriásplakátokon hirdető titokzatos magánszemélyek, álcivil szervezetek, vadplakátok, ál-közvéleménykutatások.
Intézményesülése esetén a hatalmon lévők állami szerveket, és hatóságokat használnak fel a politikai ellenfél tönkretételére.
Frank Furedi, negatívkampány-kutató: ha valaki nem hisz a politikában, mindenről a legrosszabbat gondolja. A politikusok épp ezzel az érdektelenséggel nem tudnak mit kezdeni, ezért ijesztgetnek. A hatás érdekében pedig egyre durvább módszerekhez kell folyamodniuk.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról