Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A latin él és virul a Méliuszban

Latin Nyelvi Napot rendeztek a debreceni Méliusz Központban - link - 2010. február 11-én egész napos programmal. A rendezvényt a Debreceni Egyetem Klasszika-Filológiai és Művészettörténeti Tanszéke és a könyvtár közösen szervezte. Aznap száznál is többen látogatták a könyvtárt. A nyelvi részleg forgalma a duplájára nőtt. Az antik témájú filmek vetítésekor Mel Gibson: A passió című filmje lett a kedvenc. Értelmezését az egyetem Ókori nyelvek és kultúrák szakán tanuló hallgatók segítették. További csemegeként interaktív, magyar nyelvű előadásokat hallgathattunk a latin kultúráról ismert egyetemi előadóktól, tanároktól. Kiderült, miért 'elpusztíthatatlan kísértet' a latin. Összefutott a nyál a szánkban a híres római szakács, Apicius receptjeinek láttán:
link
'Mindenki tud latinul!' -- hirdette a záró előadás címe, s ebben az est vége felé már senki sem kételkedett. Ráadásul az USA tagállamainak latin nyelvű jelmondataiból is láthattunk egy összeállítást. A középiskolák latint tanuló diákjai az előadások szüneteiben nyereményjátékkal, kvízjátékokkal töltötték az időt vagy latin kifejezéseket kerestek. Az YLE Rádió 1. latin nyelvű híreit is lehetett hallgatni, de volt "Rock-latin-rock" is. Barna Ferenc latintanár a Harry Potter-sorozat második felének latin eredetű szavait gyűjtötte össze. A kiállított táblákon megakadt a látogatók szeme.
(A Latin Nyelvi Nap fotói megtekinthetők a könyvtár webarchívumában:
link és a teljes program elérhető Méliusz Központ oldaláról a 'Rendezvények', 'Régi rendezvényeinkből', 'Latin Nyelvi Nap', azon belül a képanyag a 'Fotók ...'-ra kattintva.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról