Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A lélektani hadműveletek fontos célja, hogy megkérdőjelezzük a valóságot

A könyvtárak egyik feladata a kritikus írás-olvasás készségeinek erősítése. Így elengedhetetlen a manipuláció eszközeinek azonosítása, megértése, illetve elhárítása. Bányász Péter: A lélektani hadműveletek fontos célja, hogy megkérdőjelezzük a valóságot c. interjú-podcastja taglalta az orosz dezinformáció eszközeit:
- A nyugat alkonya narratíva (az orosz föderáció védi meg Európát)
- Feszültség szítása az EU-s tagállamok között
- A valóságba, tudományba, demokratikus intézményrendszerbe vetett hit megingatása
- A demokratikus(abb) világban egymással szemben álló felek együttes támogatása és radikalizálása - konfliktus élezése reményében.
Mert "ha nem hiszünk semmiben, akkor elkezdünk mindenben hinni" - a különféle összeesküvés elméletek egy paradigmában egyesülnek.
Eszköz továbbá a (kiber)támadások kiszervezése, vagy imázsépítés céljával a támadásokra hivatkozás.

A propaganda mételyének mérséklésére legfőbb eszköz az oktatás - akkor is, ha igen lassú vele eredményeket elérni. Minél fiatalabb korban, az általános iskolában kezdve. Akár olyan példával, hogy holnap dolgozat lesz - mondta Marika. A kritikus gondolkodás keretén belül Falyuna Nóra ajánlása: az emberek beoltása az álhírekkel szemben. Azok, akik el tudják magyarázni másoknak, hogy mi miért álhír, megnövelik saját álhír-elhárító késéségeik eredményességét.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról