Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A lét a tét! -- Egyesületi tanácskozás a repertóriumról

Április 15-én az OSZK VIII. emeleti termében élénk tanácskozásra került sor az MNB IKR-ről. Mint ismeretes, a közelmúltban az OSZK vezetése úgy döntött, hogy 2003-tól nem vállalja a repertórium készítését. Dr. Sonnevend Péter, Wolf Magdolna, Dr. Murányi Péter és Berke Barnabásné szerepelt előadóként, s Vajda Erik valamint Dr. Bényei Miklós felkért hozzászólóként, majd hatan szóltak még hozzá a témához. 57 év után elfogadható-e, hogy nem lesz magyar cikkbibliográfia, -- lényegében e kérdés csendült ki minden megszólalásból. Szükség van rá, hangzott a belső parancs és a fennhangon érvelésre is támaszkodó szakmai vélemény. A nemzeti könyvtár annyi érdem és tapasztalat birtokában nem mondhat le e nemes feladatáról, neki a jövőben is vezető szerepet kell játszania, -- ebben is egyetértettek. A valódi - gyakorlatias - kérdések pedig ezek: milyen legyen egy teljesebb, az eddiginél jobb repertórium gyűjtőköre, kik a tényleges használói és igénylői, kik vegyenek részt a kooperációban készülő folytatásban (mert hogy csak társulás, konzorcium segíthet, az szintén nem volt vitás), miként biztosítható a gyors és minőségi feldolgozás, megoldható-e a bibliográfiától a teljes cikkszövegekig elvezető korszerű szolgáltatás, remélhető-e pótlólagos támogatás NKÖM-től, NKA-tól? A jelenlévő mintegy hatvan szakember (bizonyára) erősen reméli, hogy az eszmecsere - mely Nagy Anikónak, a Bibliográfiai Szekció elnökének hatékony szervezésében jött létre - elvezethet a legjobb megoldáshoz. Folytatás: a megyei könyvtárigazgatók április 29-i tanácskozásán, - majd Nagykanizsán, a vándorgyűlés rendezvényén (a Bibliográfiai és a Helyismereti Szekció közös megbeszélésén). És még inkább szükséges lenne hatékony elszánásra, valamint a leendő vállalkozás jelentőségét méltányoló (anyagi) támogatóra. (SP)

-- Számos üzleti szolgáltató a tárgynap reggelén szolgáltatja a sajtóbibliográfiát, a napilapoktól a szakfolyóiratokig. Vannak szakosodottak, pl. ÉRT, vannak átfogóak, pl. Observer, és vannak teljesen testreszabott szolgáltatást kínáló infobrókerek. Vannak, akik teljes szöveggel elektronikusan, vannak, akik annotálva -- ahogyan a megrendelő óhajtja. Az üzleti információs piac lefedettnek látszik, hacsak a könyvtárak ezeknél jobbat vagy olcsóbbat nem kínálnak... (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról