Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A Louvre és az Orsay múzeumlátogatást szervez fogvatartottaknak

Mit nyújthat a művészet a foglyoknak fogvatartásuk alatt? Hogyan járulhat hozzá jövőbeli reintegrációjukhoz? Immár hat éve fut egy ambiciózus kulturális program börtönlakók részére, melyet a Musée d'Orsay, a Louvre az Amandiers Színház és a nanterre-i börtön szervez. Művészeti műhelyfoglalkozások, múzeumlátogatások, színházi előadások azoknak, akikről sokan jobban szeretnénk inkább megfeledkezni.
A Beaux Arts magazin munkatársa részt vett olyan különleges múzeumi sétán, melyet nem átlagos állampolgároknak szerveztek a Musée d'Orsay-ban. Börtönlakók csoportjával együtt nézte meg a 19. századi francia művészet és az impresszionizmus remekműveit. Ilyesmire évente 3-4 alkalommal kerül sor az Orsay-ban, illetve a hozzá tartozó Orangerie-ben.
A múzeumlátogatáson kívül azok a fogvatartottak, akik részt vehetnek a projektben, képzőművészeti alkotóműhelybe járhatnak és saját színházi előadást adnak elő profi színházi segédlettel, a díszleteket és a maszkokat azonban saját maguknak kell megalkotniuk. A tavalyi évben a téma a szörnyek voltak.
Miközben a múzeumban sétálnak - civil ruhában, akárcsak bármelyik látogatócsoport -, két őr kíséri őket, de ahogy a rabok elmondják, az ő vonásaik is kisimulnak a múzeumba lépve. a börtön falai között nem ilyen kedvesek. A múzeumban nincs értelme szigorú biztonsági óvintézkedésre. Ugyanis a múzeumlátogatás relatív szabadságot jelent, ez egyetlen hely, ami kíváncsiságot, nyitottságot ébreszt résztvevőkben: azt, amit a börtön falai között nem tapasztalnak meg. A legtöbb fogvatartott akkor jár először az Orsay-ban, még ha más, kisebb múzeumba el is jutott iskolásként. A program egyik legnagyobb pozitív hatása, amikor a programkoordinátorok szembetalálkoznak egykori cellalakókkal a múzeumban. Merthogy visszatérnek baráttal, barátnővel, családdal. Minden rosszban van valami jó: ha nem lettek volna bezárva, nem tudták volna, hogy ilyesmi is létezik a világon. Ráadásul szabadulásuk után ingyen belépőt kapnak.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról