Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A macskák összekötnek minket, avagy hogyan hozzunk létre egy szórakoztató-információs könyvtári YouTube-műsort?

A cikkben Helene Gold felsőoktatási könyvtáros ismerteti azt a közösségépítő-információs könyvtári távszolgáltatást, melyet a New College of Florida egyetemi polgárai számára nyújtottak a koronavírus-járványhelyzet alatt. Mivel a kis méretű főiskola (nappali tagozatos hallgatóinak száma közel 700 fő) igen szoros közösséget alkot, a könyvtárosok az első korlátozó intézkedések idején gyorsan szerettek volna módot találni a használókkal való kapcsolat fenntartására. A szerző 2020 márciusában egy YouTube-on sugárzott szórakoztató műsor elindítása mellett döntött, amelynek fő arculati eleme, kabalafigurája Roger, Gold saját macskája lett.
A RogerCast című műsor az internet macskamániáját hivatott meglovagolni. A sikerhez mindemellett elengedhetetlen a célcsoport, vagyis jelen esetben a campus kultúrájának ismerete. Mivel egy humán orientációjú intézményről van szó, a használók nagyra értékelik a kreativitást és a "házi" megoldásokat, ezért a szerző által alkalmazott, egyszerűbb formátum is pozitív fogadtatásban részesült. A pilot epizód után a videó linkjét közzétették a campus heti e-hírlevelében, ami a nézettség emelkedésével járt együtt. Az első héten 200 megtekintést értek el.
A hetente jelentkező, 20-25 perces műsort Gold előre megtervezte és a következő elemekből építette fel: epizódszá és cím, felvezetés, hetente változó könyvtári tartalom, interjú a könyvtárosokkal, digitális és távszolgáltatások ismertetése, információs műveltségi minilecke, videotúra a könyvtárról (kiemelve a fizikai tér átalakulását és az egészségvédelmi szabályokat), interjú egy hallgatóval és egy oktatóval (lehetőleg kisállata társaságában), interjú a tudományosírás-központ és a pályaorientációs iroda munkatársaival, videók a campusról, a Hét Házi Kedvence verseny, fotók és videók Roger cicáról, végül macskás mémek mókás zene társaságában. (A macskák összekötnek minket, avagy hogyan hozzunk létre egy szórakoztató-információs könyvtári YouTube-műsort?; ref.: Bódog A.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról