Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A magyar gyerekek egyre kevéssé szeretnek olvasni - viszont egyre több a minősített könyvtár

A PIRLS-eredményekben van néhány további érdekes háttérelemzés is, kiderült például, hogy a magyar gyerekek kevésbé szeretnek olvasni, mint az átlag, a lányok majdnem negyede (23 százalék), a fiúk harmada (33 százalék) az olvasni kifejezetten nem szeretők csoportjába tartozik. A 2016-os PIRLS-méréshez képest ez romló tendencia. Nem meglepő természetesen, hogy szignifikáns kapcsolat van az olvasás szeretete és az átlagteljesítmény között.

Mint ahogy az olvasással kapcsolatos magabiztosság is erős összefüggést mutat a teljesítménnyel. Az olvasási szokásokkal foglalkozó hazai és nemzetközi kutatási eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a fiúk kevésbé magabiztosak az olvasásban, mint a lányok, és gyakran meg is vannak arról győződve, hogy olvasási képességük elmarad a lányokétól, ez ahogy idősödnek, egyre inkább kimutatható.

Magyarországon a nemzetközi átlaghoz hasonlóan oszlanak meg ezek az adatok: a lányok 46 százaléka nagyon magabiztos, 35 százaléka valamennyire magabiztos, ha a szövegértésről van szó, a fiúknál ezek az értékek: 39, 34 és 27. A nagyon magabiztos lány tanulók 100 ponttal, a nagyon magabiztos fiú tanulók 93 ponttal magasabb eredményt értek el átlagosan, mint az ezen a téren bizonytalan társaik.

- Felmerül a kérdés, hogy ha egyre több a minősített könyvtár Magyarországon, akkor a könyvtárak által ellátandó, teljesítményével a jövőt előrejelző célcsoportban csökken a könyvtár egyik alapvető feladatának eredményessége, akkor mit mér ténylegesen a hazai minőségirányítási rendszer? Milyen a könyvtári minőségirányítási rendszer minősége? Ilyen helyzetben nagyban növelni lehetne a rendszer minőségét annak felülvizsgálatával, reformjával. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról