Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A meglévő célcsoportnak kevesebb internet, több közösségi tér kell a Jászságban

Átalakult a könyvtárak szerepe az elmúlt években. Alapvető cél továbbra is, hogy a fiatalokkal megszerettessék az olvasást, ugyanakkor jelentősen erősödtek az intézmények közösségszervező feladatai, derül ki körképünkből.
Kovács Péter, a Jászberényi Városi Könyvtár link vezetője: az egyik legnehezebb, hogy milyen módon érjük el a gyerekeket, hogyan ismertessük meg velük az olvasás örömét. Jómagam azon az állásponton vagyok, hogy a kötelező olvasmányok jelenlegi rendszere inkább elijeszti a diákokat az olvasásától. A világ megváltozott, ami korábban megérintette a fiatalokat, azoknak a könyveknek a nagy részészét manapság egyáltalán nem értik. Olyan köteteket kellene találni, amelyeknek megfelelő a nyelvezete.
A berényi könyvtárosok tapasztalata az, hogy azért is betérnek hozzájuk az emberek, hogy másokkal találkozzanak, eltöltsék az időt. Ha pedig ehhez találnak megfelelő folyóiratot, azt is olvasgatják. Míg korábban az internetszobában tíz számítógépet használtak folyamatosan a látogatók, addig ma, a még meglévő öt kihasználtsága is csökken - tudtuk meg. A kikölcsönzött könyvek száma pedig nem csökken, inkább stagnál.
A kölcsönzés nagyságrendje Alattyánon, a művelődési házzal egy intézményben működtetett könyvtárban sem változott. Simon Józsefné intézményvezető elmondta, akik szeretnek olvasni, továbbra is betérnek a dokumentumokat böngészni, könyvet kölcsönözni a könyvtárba. A fiatalok legtöbbször csak a kötelező olvasmányok miatt, de vannak olyanok is, akik mindig az új könyveket keresik. - A könyvtárba egy-egy rendezvénnyel lehet becsalogatni az érdeklődőket - mutatott rá Simon Józsefné.
Az internetszobák kora ugyanakkor már a faluban is lejárt. A világháló a legtöbb háztartásban, vagy épp mobil eszközön elérhető.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról