Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nem szakma. Politika - A megromlott lengyel-magyar viszony miatt nem kerülhet Magyarországra egy értékes kódex

A Mátyás híres könyvtárát bemutató kötetet a lengyelek Magyarországnak akarták ajándékozni.
Lengyelország a magyar kormány orosz invázióval kapcsolatban tanúsított álláspontja miatt a következő hetekben valószínűleg felad minden kapcsolatot a magyar hatóságokkal, kivéve a nemzetközi testületeken belüli, nyilvánvalóan elkerülhetetlen találkozókat - írta meg hétfőn a Portfolio a lengyel diplomaták értesüléseit összefogó Dziennik Gazeta Prawna (DGP) című lapra, illetve a Rzeczpospolitára hivatkozva.
A cikk szerint a Lengyelországot immár hét éve de facto vezetőként irányító Jarosław Kaczyński utasítást adott ki arra vonatkozóan, hogy az egyik legértékesebb - másfél milliárd forintot érő - hazai műtárgyat, II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélját ingyenesen Lengyelországnak átadó magyar kormány gesztusát viszonzó törvényjavaslatot
a lengyel parlament alsóháza ne is tárgyalja.
Mátyás király híres könyvtára, a Bibliotheca Corviniana egyik legfontosabb leírása, a firenzei humanista tudós, Naldus Naldius által jegyzett Epistola de laudibus augustae bibliothecae atque libri quatuor versibus scripti eodem argumento ad serenissimum Mathiam Corvinum Panoniae regem kerülhetett volna Magyarországra, erre azonban - amennyiben az értesülés igaz - nem fog sor kerülni, így az továbbra is a Torunban működő vajdasági könyvtárban marad.

Régebbi hírforrás(ok): Ötszáz éves kódexet ajándékozna a lengyel kormány Magyarországnak - ott sincs előzetes egyeztetés link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról