Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


A megszállott könyvtáros, a Google titkai: szabadság, szolidaritás és tudomány

Megszállott könyvtárosunkhoz Magyarországról naponta több millió kérdés fut be politikai-közéleti témákról. Ő dönti el például, hogy egy-egy témában a kormánypárti vagy az ellenzéki sajtóhoz vezeti-e át a forgalmat.
Könyvtárosunk három dolgot csinál:
1. Kényszeresen bemagolja az internet összes weboldalát. Megjegyzi az összes szót és mondatot, fényképet és videót, amit csak talál egy-egy weboldalon.
2. Minden cikket, amit csak talált, kulcsszavakhoz köt. Például egy a Magyar Narancs honlapján olvasott cikket összeköt Habony Árpáddal és Mészáros Lőrinczel, de nem kapcsolja Orbán Viktorhoz vagy Karácsony Gergőhöz.
3. Végül sorba teszi őket, és amikor új olvasó érkezik a könyvtárba, és megkérdezi tőle, mit tudna ajánlani Mészáros Lőrincz témában, ő felsorolja neki az összes cikket, amit fejben ehhez a kifejezéshez társított.
- Előre teszi azt, ami emlékei szerint a legjobb cikk, és amiről a többi olvasó, aki ugyanezt a tartalmat kereste, lelkesedve beszélt. Magasról tesz rá, hogy éppen kormánybarát vagy kormánykritikus forrásból származik a cikk, nincsenek elfogultságai.
- A második helyre teszi azt, amit bár szintén relevánsak talált, egy leheletnyivel kevésbé tetszett a többi hasonszőrű olvasónak. És így tovább.
Végül amikor az olvasó visszahozza a könyvet, megkérdezi tőle, hogy tetszett. Ha pedig az olvasó csalódottságának ad hangot, legközelebb már egy másik cikket fog ajánlani ugyanebben a témában a következő olvasónak, vagyis a visszajelzés alapján módosítja a rangsort. A kérdés már csak az, hogy miért csinálja ezt a könyvtáros? Azért, mert azt akarja, hogy az olvasónak leessen az álla attól, hogy éppen tőle, éppen ettől a könyvtárostól kapta a legjobb cikket a témában, mégpedig elképesztő gyorsan, habozás nélkül.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról