Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A menő könyvtári arculat és logó - 4. Szimbolika és érzékelés

Egyik oldal, hogy a közlő mit kíván kommunikálni (az arculat), másik pedig az, ami alapján (imázs) a befogadó hozza döntéseit ? pl. belép-e a könyvtárba, mely egy adott arculat alakul ki benne. Ezért a könyvtárnak annak alkalmazása előtt érdemes alaposan tesztelnie a használni kívánt arculatát.
A befogadóra ? általában tudat alatt - a nonverbális közlések is hatnak. Mivel a könyvtár fenntartó általi megítélése általában nem a használók eredményességével függ össze, a tervezett arculat használó-oldali tesztelésre túl kevés figyelem jut.
KÖNYVTÁROS GESZTUSAI ? Mivel a könyvtári szolgáltatás a használók 85%-a számára nem tűnik fontosnak, ezért a küszöbfélelem legyőzését segítő, biztató gesztusok mennyiségét fokozni érdemes. (Roma, mozgássérült stb. használók megnyerésére a roma, mozgássérült stb. könyvtáros alapvető ösztönzést nyújt.) A betérőt fogadó mosoly megléte vagy hiánya ? döntő lehet a bizonytalan használó számára. A biztatás különböző gesztusokat jelent: van, mikor tényleges megszólítást (pl.: miben segíthetek?), van, mikor elég a biztonságos háttér kommunikálása, az elérhetőség jelzése. Ugyanazon használó igénye is változhat egyik pillanatról a másikra (elbizonytalanodik a fénymásoló használatánál) - amit persze a könyvtárosnak észre kell vennie, hogy mihamarabb segítséget nyújtson. Vagy éppen érezze, hogy elég volt belőle.
BELSŐ TEREK - A könyvtáros elérhetősége, láthatósága segítséget nyújt a használónak. Sajnos gyakori, hogy a könyvtárost komoly mellvéd takarja, vagy éppen polcok, szobanövények gátolják a láthatóságot (mondjuk, tehermentesíti is a könyvtárost: kevesebbet kell a használóval foglalkoznia?). A shop-koncepció szerint a betérő ún. promenádon halad, jobbról-balról polcok, míg elér a szolgáltatóponthoz. Mindez a dokumentumok igénybe vételét ösztönzi.
ARCULATI ELEMEK (logóábra, színek, hangok stb.) - különböző jelentéseket hordoznak általában és / vagy az adott közösségekben, amelyeket veszélyes figyelmen kívül hagyni (így pl. nem ritka a szexuális asszociációt hordozó könyvtár-motívum; direkt vagy véletlenül?)
BÚTOROK - Az elérhetetlen vagy kényelmetlenül alacsonyan tartott könyvek a használói szempontok figyelmen kívül hagyását jelzik. A körüljárható pult a könyvtáros és használó egyenlő státuszát kommunikálják.
SZÍNEK - Pl. a hűvösebb színek pl. inkább intellektuálisabbak, vérnyomást csökkentőek, szemben a meleg hatásúakkal (piros, narancs) melyek inkább serkentik az aktivitást, pezsdítik az érzelmeket. Narancs színű terekben nehéz bánni a gyerekekkel, a kékben, szürkében viszont extra erőfeszítés szükséges a kreatív tevékenységekhez. (Színszimbolikáról ld. pl.: link )
VIZUÁLIS ÉRZÉKELÉS - Pl. a vizuális megjelenés mérete, vagy a kontraszt, a betűk, formák kivehetősége (vö.: gyengébb szeműek, látásukban korlátozottak). Pl. következetesen egy szín vezet a szépirodalomhoz, másik a szakirodalomhoz. A gyengénlátókra való figyelmet is mutatja a nagybetűs, könnyen olvasható feliratok, erőteljes színhatások, illetve a kísérő Braille-nyomatok. A szövegek hatékony észleléséről ld.: link . (MG, okl. pr-szakember)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról