Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A MI megeszi a szakirodalmat, és tájékoztat belőle

Jól kimutatható a könyvtári tájékoztatási szolgáltatás igény visszaesése. A MI felgyorsítja e folyamatot. A tájékoztató könyvtárosok számukra kevésbé hagyományos területen, a gépbe (még) nem vihető adatok, tartalmak, valamint emberi kapcsolatok szervezése terén maradhatnak még nyeregben. (MG)

Kánai András jövőkutató: A mesterséges intelligencia olyan, mint egy idegen faj. Soha nem volt még ilyen: van benne valami emberi, de a feketedoboz működési elve miatt nem teljesen látjuk át az egészet - a kimeneti oldal viszont elképesztő. Nemcsak arról van szó, hogy mindenféle képeket gyártunk az MI-vel, hanem használni tudjuk a képességeit például a biológiában is, ahol már különféle vegyületfajtákat megjósolt.

Sorra jelennek meg azok az alkalmazások is, amelyekbe beviszik az egyes szakterületek számára legfontosabb szakkönyveket, és ezt követően úgy lehet társalogni ezekkel a botokkal, mint egy tutorral, tanítómesterrel. A beviteli ablakok folyamatosan nőnek, tehát egyre mélyül a tutorok tudása, és egyre inkább emberivé válnak. Ezek már nem egyszerű esszék, ezek az alkalmazások érvelni tudnak, és nagyon színesen írnak. Az MI hihetetlenül felgyorsítja az emberi fejlődést, de közben joggal tartunk attól, hogy mit csinál velünk. Az interneten már most rengeteg mesterségesen generált személy létezik. Esettanulmányok vannak arról, hogyan hackelték meg emberek a versenytársukat úgy, hogy az adott oldal milyen kulcsszavak mentén kereshető, és ezekre a kulcsszavakra a Google elvei szerint írattak több ezer botcikket, és ezzel átvették a vezetést a keresőmotor-optimalizálásban. A mesterséges intelligencia nélkül ezt nem lehetett volna ilyen gyorsan megcsinálni, hiszen meg kellett volna írni a hatalmas mennyiségű cikket.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról