Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A mindennapi használatú könyv kell a könyvtárba, a többit kérésre nyomtatják ki

Nyomtatás igény szerint. Felsőoktatási könyvtárak közül a michigani Sharapino Könyvtár fogta először munkára a 'könyves ATM-et'. Az Espresso Book Machine biztosan ott van a tíz kedvenc találmányom között - nem csak azért, mert két nagyszerű dolog is van a nevében (kávé és könyv), de azért is, mert magam is szívesen igénybe venném néha a gépet és az általa nyújtott lehetőségeket. Az egyetemi könyvtár az 1923 előtti, ún. 'public domain' (ööö? elévült szerzői jogú?) dokumentumok nyomtatását kínálja fel a géppel. A masina csatlakozik a hálóra is, tehát a könyvtár gyűjteményén túl az online tartalmak nyomtatására is alkalmas. Hallgatók, oktatók és külsősök egyaránt használhatják. A folyamat nagy vonalakban: a gép csatlakozik az adatbázishoz, letölti a szöveget, beformázza azt, nyomtat, ezután pedig beköti az íveket és borítóval látja el, amely a költséghatékonyság jegyében négy színből áll. Ha már költséghatékonyság: egy könyv elkészítése hosszától függően 5-7 percet vesz igénybe, darabjáért pedig (nem vicc!) 10 ropogós USA-dollárt kell fizetni (jelenlegi árfolyamon kb. 1625 forint). - F: szept. 24.
-- Tehát az a jövő, hogy a használó -- már, ha nem elektronikusan szereti a dokumentumot -- küld egy sms-t / beszól chat-en / email-t küld / betelefonál / elballag a könyvtárba, ahol 10 perc alatt kinyomtatják és bekötik a könyvet, majd a könyvtári alkalmazott (nem kell hozzá szakirányú végzettség) kiküldi gyorsszolgálattal, vagy helyben át is vehető. Illetve ugyanezt egy könyvesbolt / teleház / sarki trafik is végezheti. Azt nem tudom, hogy a most futó pályázatokban lehet-e Espresso Book Machine-ra pályázni. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról