Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A múltat végképp elpörölni

Szlovák, román és magyar politikusok néha bejelentik, hogy hamarosan közös középiskolai történelemtankönyv jelenik meg, pedig a mű jó eséllyel sosem lát napvilágot. A példaként emlegetett német-francia párosnak ötven évre volt szüksége az álláspontok összefésüléséhez. 'A közös szlovák-magyar történelemtankönyv ügye újra és újra felvetődik (...), hogy aztán a 'bármikor elővehető megoldandó feladatok' polcán aludja álmát a következő riadóig' -- summáz egy hónapja megjelent írásában Jakab György, a téma magyarországi szakértője. Az Oktatáskutató és -fejlesztő Intézet munkatársának visszafogottsága érthető. Hiába állnak kamerák elé a politikusok, hogy újabb 'történelmi' bejelentéseket tegyenek, csak nem akarnak megszületni a megálmodott tankönyvek. Legutóbb Gyurcsány Ferenc és Robert Fico szlovák miniszterelnök találkozóján került bele az akciótervbe a közösen megírt és mindkét országban használatos kiadvány gondolata. Magyar-román viszonylatban néhány hónap múlva várható fontos bejelentés: ősszel ismét együttes ülést tart a két kormány a román fővárosban. S ahogy a 2005-ös és 2006-os randevún, úgy várhatóan az idén sem marad el a közös tankönyvről szóló nyilatkozat. ... A magyar, szlovák és román oldalon előforduló előítéletek szakmai körökben az elmúlt években csökkentek, s ennek előbb-utóbb meglehet a hatása a közvéleményben is. Szlovák és román kutatók egyre nagyobb számban keresik fel az Országos Széchényi Könyvtárat (OSZK) és a Magyar Országos Levéltárat: mindkettőben a román és a szlovák történelem számára alapvető fontosságú könyvállomány és iratanyag található. - F: HV. aug. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról