Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A muzeológusokból könyvtáros lesz, a könyvtárosokból pedig muzeológus - egyaránt közfoglalkoztatottként?

"Nem az intézményvezetők gondolkodásával van baj, egyszerűen rá vannak szorítva, hogy közmunkásokat dolgoztassanak, annyira kicsi a bérkeretük. Miközben a rendszerváltáskor 50-60 ezres közgyűjteményi-közművelődési létszám mára 15 ezresre apadt, a feladatok megmaradtak, ezek egy részét most a korábbi bérük egyharmadáért-kétharmadáért végzik a dolgozók" - fakad ki Papp Katalin, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Kulturális közfoglalkoztatottakból valóban rekordigény merült fel 2016-ra: 2098 település több mint 4500 szervezete összesen legalább 13 ezer főt tudna közösségi munkásként foglalkoztatni 2016. március 1-jétől egy éven keresztül.
Az országos múzeumokra, levéltárakra és könyvtárakra már 2015-ben is vonatkozott a bértömeg-gazdálkodás: a jogszabályok arra kötelezik őket, hogy adott összegből hozzák ki a munkatársak bérét. A szakszervezet most attól tart, hogy ezt a rendszert az összes hazai intézményre kiterjesztik. A nagy fővárosi múzeumokban már ma is vannak közmunkás teremőrök, akik nem sokkal az úgynevezett dr. teremőrök után bukkantak fel. Utóbbi elnevezés onnan ered, hogy a 2011-es, nagyjából 20 százalékos leépítés után számos intézményben szakdolgozókat - a restaurátorokat, muzeológusokat, egyes helyeken a múzeumigazgatókat - osztották be a kiállítások felügyeletére, miután az intézményvezetők például az őrök leépítésével tudták megtartani a szakembereket. Rajtuk kívül a digitalizálásban dolgoznak százszámra a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (Manda) által kiközvetített közfoglalkoztatottak.
Félő azonban, hogy a rendszer országos méretűvé "fejlődik": a HVG értesülése szerint a Manda szerződése február végén lejár, és márciustól a három nagy nemzeti közgyűjtemény - az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Múzeum, illetve a Magyar Nemzeti Levéltár - nyerheti el a közfoglalkoztatás koordinációs feladatait. Persze bármiféle pluszpénz nélkül kell majd például a Széchényinek - a beérkezett igények alapján - 870 közmunkás ügyeit intéznie (a budavári épületben a tervek szerint 32-en dolgoznak jövő márciustól közmunkásként).
Az első számú közfoglalkoztató ma a Nemzeti Művelődési Intézet: korábbi igazgatója, Závogyán Magdolna idén márciustól kulturális helyettes államtitkárként igyekszik kiterjeszteni a közgyűjteményekre is az ott elindított mintaprogramot. Az intézetnél közfoglalkoztatotti státusba került közösségi munkások, asszisztensek és közösségi koordinátorok 30 százaléka diplomás volt, s ma már többen vannak, mint a közalkalmazottak.
"Attól tartunk, hogy a közgyűjtemények szakdolgozóira is hasonló sors vár, ami emberi tragédiákhoz vezethet. Hallottunk olyan eseteket, amikor egyenesen azzal fenyegetőznek az intézményvezetők, hogy kirúgják a dolgozókat, s majd visszaveszik őket közmunkásként" - ecseteli a helyzetet Papp Katalin. S bár a jogszabályok szerint erre elvileg nincs lehetőség, könnyen előfordulhat, hogy úgy rendeződik át a foglalkoztatásuk, hogy a muzeológusokból könyvtáros lesz, a könyvtárosokból pedig muzeológus - egyaránt közfoglalkoztatottként, 70 ezer forintos nettó összegért.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról