Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A nemzeti könyvtár digitalizált dokumentumai a tanárok szolgálatában - 2.0 alapon

Milyen egyszerű, kényelmes és a tanítás szempontjából hatékony volna, amikor az alsó vagy felső tagozatos, akár középiskolai tanárnak, ha szemléltető anyagra lenne szüksége az óráihoz, netalán tanmenetre van szüksége, csak átböngészi a nemzeti könyvtár katalógusát, hogy kiválassza a témájához leginkább való, azt alátámasztó eredeti dokumentumokat, kéziratokat? Mennyire segítené a tanárok munkáját, ha megvitathatnák egymással a tapasztalataikat, ha muníciót kaphatnának az új ötleteikhez? - Nos, a leírt állapot létezik - az USA-ban.
Az Infotoday részletesen bemutatja azt a webhelyet, ahol több mint 7000 felhasználó (tanárok, könyvtárosok, múzeumpedagógusok, oktatási szakemberek, egyetemi oktatók), egymást segítve hallathatja a hangját úgy, hogy megoszthatja tapasztalatait, kérdezheti kollégáit, a téma szakértőit az általa oktatott-kutatott-érdeklő témában, illetve a Library of Congress link katalógusában böngészve elsődleges forrásból származó digitalizált anyagokat használhat fel a tevékenységéhez. A katalógusban található eredeti szövegek, képek, kéziratok, térképek pdf-formátumban tölthetőek le, tanári útmutató (tanmenet) is tartozhat hozzájuk, valamint a történelmi háttérbe is betekinthet a felhasználó. Az oldalról további források, kutatási útmutatók, digitális gyűjtemények érhetőek el. A közösségi felületen link belépéskor mindenki a közös platformon találja magát, ahol 75 nyilvános és további privát csoportok találhatóak, a témák sokszínűségét garantálva, úgymint: művészetek, emberi jogok, világháború, függetlenségi háború, megváltozott képességűek, amerikai zsidóság, térképek és földrajz, tech-beszéd.
A témák - természetesen - USA-centrikusak, de a minta szabadon felhasználható és követhető bármelyik nemzeti könyvtár által. (ref.: Kocsis Dóri)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról