Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A New York-i fiatalok újra feltalálták a könyvtárat olvasóbuli néven

New York, azon is belül Brooklyn városrész Williamsburg nevű negyede sokáig úgy élt a fejekben, mint a menőség globális központja. Legyen szó a kézművessör-forradalomról, a hipszter divatról, a vegán rántottcsirkéről vagy a legcingárabb indie rocksztárokról, Williamsburg valószínűleg élen jár minden hasonlóban. A New York Times cikke link szerint pedig Williamsburg hipsztereinek legújabb heppje: az olvasás.

De nem ám otthon a kanapén, a parkban egy padon vagy a munkahelyen a vécén, ahogy mindenki más csinálja: egy bárban, 10 dolláros belépővel, más olvasó emberekkel együtt, miközben egy DJ vagy zongorista halkan zenél a háttérben. Valahogy így néznek ki azok az olvasóbulik, amiket Reading Rhythms, vagyis olvasó ritmusok néven szerveznek nyár eleje óta. Az első olvasóbulit három huszonéves szervezte egy háztetőn, mert úgy érezték, a generációjuknak már nincs elég türelme és lehetősége elmélyülten olvasni. Hiányzott nekik az iskolai könyvtárak hangulata, az, hogy nagy filózásokba keveredjenek félig-meddig ismerős emberekkel az olvasmányélményeiket megosztva, és azt gondolták, jó kíséret lenne valami halk zene és némi ital.

Terjed az új módi. Azon a bulin, amin a New York Times riportere is ott volt, 270 ember vett részt. És tényleg annyi történt, hogy mindenki hozott egy könyvet, olvasgatott, iszogatott, ha volt kedve, a szomszédjával beszélgetett arról, mit olvas, majd pár ital és néhány könyvajánlás után mindenki elment haza.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról