Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A nonformális tanulás intézményi fejlesztése - lehetőség a könyvtárban

A médiaműveltség széles körű fejlesztése nem képzelhető el az olyan helyi szervezetek, intézmények nélkül, amelyek médiapedagógiai programok megvalósításának fórumaként működnek, illetve működhetnek. Számos országban jelenik meg a médiaműveltség fejlesztése a helyi könyvtárak, szabadidőközpontok, ifjúsági centrumok és egyéb kulturális, szociális intézmények tevékenységében. A könyvtárhálózat sok országban kínál különböző társadalmi csoportokat célzó szabadidős, képzési lehetőségeket, amelyen belül a médiaműveltség fejlesztése is helyet kap. A könyvtárak tradicionális feladata az információhoz való hozzáférés biztosítása, amihez a digitális médiakörnyezet teremtette igényekhez igazodóan szervesen kapcsolódik a kompetens médiahasználat fejlesztését segítő helyben elérhető, célcsoport-specifikus programok kínálata. A könyvtárakban kiépített nyilvános számítógépes hálózat nem pusztán szabad online hozzáférést biztosít, hanem tanácsadással, képzéssel támogatott intézményi keretet kínálhat a médiakompetencia fejlesztésére. Ezzel összefüggésben állami feladatként jelentkezik annak megoldása, hogy a könyvtárakban dolgozók megfelelő képzésben részesüljenek a könyvtári környezetben megjelenő médiaoktatási feladatok ellátásához, médiapedagógia-programok lebonyolításához. Az átfogó fejlesztést segítheti egy olyan ösztönző, támogatási rendszer kialakítása, amely a könyvtárakat aktív szerepvállalásra hívja a helyben elérhető programok szervezésére. A könyvtárak médiaműveltség-fejlesztésében való szerepvállalására számos példa akad a világban. Az Amerikai Könyvtárak Szövetsége szervezésében megvalósuló "Silver Surfers Week" rendezvény brit modell alapján, könyvtárakra épülő programszervezés keretében kínál az idősebb korosztály számára médiaműveltség-fejlesztést célzó programokat.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról