Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A nyílt hozzáférés (OA) előkelő és jövedelmező lett - elsősorban a kereskedelmi kiadók számára

2002-ben közölte a Budapesti felhívás, hogy "Egy régi hagyomány és egy új technológia találkozásából egyedülálló eredmény született a köz javára. A régi hagyomány lényege tudósok hajlandósága arra, hogy kutatási eredményeiket szakfolyóiratokban térítésmentesen közreadják, hogy az érdeklődőket és tudóstársaikat tájékoztassák; az új technológia pedig maga az internet. Ezek együtt teszik lehetővé [...] a lektorált folyóirat-irodalom elektronikus terjesztését, és a tudósok, oktatók, diákok és más érdeklődők számára a teljesen szabad, korlátok nélküli hozzáférést az egész világon." ... Mi történt 2007 és 2016 között? Már 2008-ban megjelent a Springer a nyílt hozzáférésben a BMC felvásárlásával, majd Macmillan és az Elsevier. Ezt a fejlődést kritizálta a Finch-jelentés, mely a kutatástámogatás számára az arany modellt javasolta; ez volt az első ajánlás a témában, mely a brit, a német és az uniós kutatástámogatásban is megvalósult. Nem rögzítették az APC felső határát, viszont a támogatott publikációkat a Creative Commons szabad licenc (CC-BY) alatt kellett közreadni. Ez a kényszer a leleményes kiadókat könnyen szerzett nyereséghez juttatta. A nagy üzletet azonban az OA-konzorciumok jelentették. A nyílt hozzáférés előkelő és jövedelmező lett - elsősorban a kereskedelmi kiadók számára, ugyanakkor zárt ajtók mögött döntöttek fontos kérdésekről, és a lejárató kampányoknak sem lett vége. (Nyílt hozzáférés: mérleg 15 évvel a Budapesti Nyilatkozat után; Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról