Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A nyílt hozzáférés zöld útjának anatómiája

A nyílt hozzáférés (open access = OA) a tudományos publikációk elektronikus verzióinak szabad, korlátlan elérését teszi lehetővé. Lektorált folyóiratcikkek esetében az OA-nak két útja van: az OA folyóiratokban való publikálás ('arany' út), illetve a folyóiratcikk vagy kézirat archiválása más webhelyen ('zöld' út). A tanulmány ez utóbbival kapcsolatos ismereteket összegzi és bővíti ki. A korábbi tanulmányok eredményeinek összefoglalása azt jelzi, hogy az összes megjelent folyóiratcikk mintegy 12%-át publikálták 'zöld' úton, változatos tudományterületeken. Jellemzően a 'zöld' úton megjelent példányok jelentős késedelemmel válnak elérhetővé, egyrészt a kiadó által kirótt embargó miatt, másrészt azért, mert a szerzők egyre inkább csak időszakosan archiválják kézirataikat. Bár a 'zöld' úton publikált műveket ideális esetben a megfelelő repozitóriumban kellene tárolni, nagy részüket honlapokon és hasonló helyeken tartják, ahol a hosszú távú megőrzés nem biztosított. Gyakran ezek a helyek a publikált cikkek példányait tartalmazzák, ami sérti a kiadó kizárólagos jogait. A 'zöld' utas feltöltés technikai alapjai -- az intézményi repozitóriumok gyors növekedésének köszönhetően -- egyre stabilabbakká váltak. Mindamellett a nyílt hozzáférésű cikkek száma, ami erősen befolyásolja a cikkek önarchiválási arányát, továbbra is alacsony. (Autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról