Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A referensz állomány beolvasztása - hogyan hozzuk ki a legtöbbet a könyvtári forrásokból?

A használói igények változása a könyvtári terek nagymértékű átrendezésével párosulva oda vezetett, hogy a könyvtárak feltűnő hanyatlást tapasztaltak a nyomtatott referensz gyűjtemény használatában. Ez a jelentős visszaesés arra ösztönözte a könyvtárosokat, hogy új módszereket keressenek a még életképes gyűjtemény népszerűsítésére. A Dél-alabamai Egyetem Charles M. Baugh Élettudományi Könyvtárában úgy döntöttek, hogy beolvasztják a nyomtatott referensz műveket az általános gyűjteménybe. (Bizonyos címek apasztásra kerültek, a hivatkozással kapcsolatos segédkönyveket pedig a kötelező irodalom szekciójába helyezték át.) Egy év elteltével a kölcsönzési adatok azt mutatták, hogy a gyűjtemények egyesítése után a referensz köteteket gyakrabban forgatták az olvasók, legalábbis bizonyos címek esetén kiugró volt a használat. A jövőben mindazonáltal a könyvtár a referensz művek elektronikus változatainak beszerzésére és szolgáltatására kívánja helyezni a hangsúlyt. (A referensz állomány beolvasztása, avagy hogyan hozzuk ki a legtöbbet a könyvtári forrásokból?; sajnos csak autoref.)

Régebbi hírforrás(ok): Dokumentumállományok egybeosztása? - fontolva haladunk (szavazás) link Egybeosztott állomány -- mikor, hogyan, miért? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról