Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A referensz könyvtárosok szakértelmének értékelése elektronikus környezetben

A Northwestern University (Chicago, Ill.) orvostudományi tanszékének könyvtára programot fejlesztett ki a referensz könyvtárosok továbbképző tanfolyamának eredményesség-mérésére: hogyan tudják eligazítani a használókat az elektronikus információk világában. Az első fázisban -- a referensz kérdések típusainak megállapítására -- egy évig tanulmányozták a referensz pultnál feltett kérdéseket. Ezután egy továbbképzési programot dolgoztak ki és vezettek be a legtipikusabb kérdésekről, pl. távoli hozzáférés, hozzáférési privilégiumok, lelőhely-információk, és adatbázis-keresés. A program speciális témákkal is foglalkozott, pl. könyvtárpolitika, elektronikus források, hozzáférés-korlátozás és hibakeresés. A következő lépésben mérőszámokat határoztak meg a képzésben részt vett személyzet kérdésválaszoló képességének felmérésére. A szerzett pontok alapján további, most már egyénekre szabott képzést végeztek, ahol szükséges volt. A képzési program sikeresnek bizonyult, mert a legtöbben 92%-nál jobb eredményt értek el az első teszt során. A könyvtárvezetés ezek után már biztos lehet benne, hogy a használók pontos válaszokat kapnak kérdéseikre, és a személyzet rendelkezik az elektronikus információk kezeléséhez szükséges jártassággal.

Hírforrás: Munson -- Walton: Assessing reference staff competency in the electronic environment. In: Med.Ref.Serv.Q. 2004/2. Ref.: Könyvtári Figyelő, 2004/4.
2005. január 05.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_referensz_konyvtarosok_szakertelmenek_ertekelese_elektronikus_kornyezetben
Régebbi hírforrás(ok): Munson -- Walton: Assessing reference staff competency in the electronic environment. In: Med.Ref.Serv.Q. 2004/2. Ref.: Könyvtári Figyelő, 2004/4.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról