Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A régi könyvek miatt alig férnek be az olvasók Kézdivásárhelyen -- rostálást szorgalmaznak

Folyamatban van a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár pincéjének felújítása. Már évekkel ezelőtt nekiláttak a munkálatoknak, aztán idén ismét napirendre került a pincetatarozás. 'A könyvtár raktárhelyiségei csordulásig tele vannak a 70 ezer példányos állománnyal, rendezvények szervezésére pedig egyáltalán nincsen hely' -- tájékoztat Vántsa Judit könyvtárigazgató. Az egyik olvasóteremben meseklubot szerveznek, de ott is csak 10 gyereket tudnak fogadni.
A Nemzeti és Kulturális Alap Márai-programjának keretében folyamatosan vásárolnak új könyveket, évi 800 ezer forint értékben. A könyvek beszerzésénél elsődleges szempont az olvasók igényeinek figyelembe vétele. Aki valamilyen új kiadványt el szeretne olvasni, jelezheti a könyvtárban, és lehetőség szerint beszerzik. A könyvtárban beszerzik a helyi kiadók könyveit, kiadványait, valamint az Erdéllyel és Székelyfölddel kapcsolatos műveket is.
Legtöbben a bestsellereket, a divatos ifjúsági irodalmat olvassák, de a klasszikus szépirodalmat, a szakirodalmat is nagyon sokan keresik. Csökkent viszont a klasszikus verskötetek népszerűsége, már nem jellemző, hogy a diákok a könyvtárban keresnek egy-egy verset, hiszen az interneten hamarabb boldogulnak. Egyelőre nem gyűjtik a digitális könyveket, viszont több hangoskönyvet tartalmazó CD van a könyvtár birtokában.
A könyvtárigazgató szerint Kézdivásárhelyen még mindig a papíralapú könyv a divatos, az elmúlt években nem tapasztalták, hogy kevesebben olvasnának, csak a kereslet van folyamatosan átalakulóban, ezért az új könyvek beszerzésénél mindig odafigyelnek az olvasók igényeire.
A könyvkölcsönzés mellett a könyvtár más szolgáltatásokat is működtet, meseklubot szerveznek óvodás és kisiskolás gyerekeknek, internetszoba áll az olvasók rendelkezésére, heti egy alkalommal internethasználati útmutatót tartanak. Ezt a szolgáltatást főként idős személyek veszik igénybe.
Szükség van a könyvállomány folyamatos rostálására, a rongált könyvek vagy olyan szakmai kiadványok kiválogatására, amelyek már nem tartalmaznak helytálló információkat. Folyamatosan érkeznek az adományok is. Leginkább jó állapotban levő szépirodalmat tudnak elfogadni és hasznosítani. (via ReMeK-e-Hírlevél)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról