Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A Revealweb szolgáltatás bemutatása: segítség a vak és gyengén látó olvasóknak

A Revealweb (link brit, országos közös-katalógus adatbázis. Segítségével közel százezer, különböző gyűjteményekben és forgalmazó intézményeknél, változatos formátumban (Braille, öregbetűs könyvek, audio) rendelkezésre álló (kölcsönözhető vagy megvásárolható), a látássérült használók (többek között ilyen gyermekek) számára megfelelő dokumentumról és lelőhelyéről lehet tájékozódni. A kínálatban a legváltozatosabb tárgykörök, és a legkülönbözőbb korcsoportok számára szóló művek szerepelnek, becslések szerint a forgalomban lévő nyomtatott könyvek kb. 5%-a. A Revealweb 2003-tól épül, a beszerezhető és kölcsönözhető művek mellett a szállító-szolgáltató cégek nyilvántartására is vállalkozik. A katalogizálást két intézmény, a Royal National Institute of the Blind és a National Library of the Blind végzi, és önkéntes szervezetek, üzleti kiadók és iskolák szolgáltatnak számára adatokat. A minimális adatokat tartalmazó rekordok kitérnek az ajánlott korosztályra és oktatási anyagok esetében a képzési szintre is. A Revealweb könnyen olvasható képernyőket tartalmaz és további beállítási lehetőségeket kínál. A nyomtatott dokumentumokkal nehezen boldoguló (print disabled vagy print-impaired) használók önálló tájékozódását igyekszik segíteni. A leíró rekordokat praktikus információk (lejátszási időtartam, betűnagyság, kötetszám) egészítik ki. A látó gyermekek számára elérhető böngészési lehetőséget tartalomjegyzékekkel, a könyvborítók közreadásával és szöveges ismertetőkkel igyekeznek pótolni. A szolgáltatás az interneten folyamatosan elérhető, nincs regisztrációs kötelezettség. A Revealweben keresztül egy-egy intézmény saját anyagáról is tájékoztathat.

Hírforrás: Farline--Hall: The benefits of Revealweb: helping you to help your print impaired readers. In: School Librarian 2005/1. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2005/3., ref.: Hegyközi I. Manci: link
2005. november 02.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_revealweb_szolgaltatas_bemutatasa_segitseg_a_vak_es_gyengen_lato_olvasoknak
Régebbi hírforrás(ok): Farline--Hall: The benefits of Revealweb: helping you to help your print impaired readers. In: School Librarian 2005/1. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2005/3., ref.: Hegyközi I. Manci: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról