Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A roma ember, mint kulturális minta a könyvtárban -- mindenki számára

Múlt heti számunkban beharangoztuk link Kardos Ferenc előadását: A roma, mint követhető értékminta a könyvtárakban: a közeli és a távoli jövő roma könyvtárosa és roma olvasója link
Mint a mezőberényi konferencián elmondta: ha a könyvtárosok létszámát és az ellátandó népesség arányait alapul vesszük, akkor 600 fő körüli roma könyvtárosra lenne szükség. Ehhez képest jelenleg -- több 10 évre visszanyúló ismeretségi, baráti kapcsolatokon alapuló tapasztalatai szerint -- kevesebb, mint 20 roma közösségből érkező, vagy ott élő könyvtárosról tud. Ugyanakkor a könyvtárban kell, hogy legyen olyan roma könyvtáros, aki ezt vállalva szolgálja saját roma közösségét és lakóhelye nem roma társadalma számára megjelenítheti a művelt, olvasó, értelmiségi roma képét. Ugyanígy, ugyanezért kell minél több roma olvasó is. Mint mondta: amíg nem látnak roma könyvtárost, sem a romák, sem a nem roma, 'többségi' társadalom tagjai nehezen tudják elképzelni a roma jelenlétet a könyvtárban. Részben emiatt, részben a szegénység okozta kulturális hátrányok miatt, főleg az ország szegényebb térségeiben élő roma közösségekben, nagyon kevés roma gyermek érdeklődik a könyvtáros pálya, egyáltalán az értelmiségi pályák iránt.
Az előadó kifejtette: a nagykanizsai könyvtár tapasztalatai szerint roma könyvtáros alkalmazásával használókat nyernek a helyi roma közösségből és veszítenek a diszkriminatív gondolkodású, intoleráns olvasók közül egyidőben, de a nyereség jóval nagyobb a veszteségnél, ha a könyvtár differenciált kommunikációval oldja fel a konfliktusokat. Ez hosszú tanulási folyamat, melynek első konfliktusos szakasza rövidebb idejű, mint ahogyan az elsőre tűnne. A konfliktusok feloldásához meg kell értenünk, hogy a diszkriminálónak miért okoz problémát a roma könyvtáros jelenléte. Az egyszerű ráerőltetésnek nincs helye.
Az olvasóvá nevelés és a kulturális integráció csak akkor sikeres a roma közösségben is, ha az iskola, a könyvtár és a család együtt vesz rész ebben. Az előadó saját tapasztalatok alapján bevált módszernek találta például a roma és nem roma gyerek találkozásait roma értelmiségivel, vagy roma diáksegítők alkalmazását táborokban. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról