Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A sajtó az uralkodás és a gondolkodás befolyásolásának eszköze - szólt az MCC konferenciáján

A miniszterelnök tanácsadója szerdán egy konferencián meglepően őszinte és a médiaszabadság szempontjából igen súlyos mondatokkal foglalta össze a saját, ezáltal a kormány véleményét a médiapolitikáról. Megnéztük, hogyan reagált a sajtó a sajtó mibenlétét illető összegzésre.
"A média stratégiai ágazat és szuverenitási kérdés, mert aki uralja egy adott ország médiáját, az uralja annak az országnak a gondolkodását, és azon keresztül az országot."
A nyitóbeszédet feldolgozó MTI közlemény szerint Orbán Balázs még a következőket mondta:
- a nyugati országokban a média 70-80 százaléka nemzeti tulajdonban van, itthon 2010 előtt 24 százalékról volt szó, ami "borzalmas kiszolgáltatottságot" jelentett, de mára ez az arány 50 százalék fölé került (a számok forrására nem utal az MTI)
- szomorú, hogy a nyugaton a média elkezd "bizonyos ideológiák szolgálólánya" lenni; a woke, szerinte főként neomarxista ideológia foglyul ejti a médiát, és ennek a magyarok nem örülnek
Orbán Balázs a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumi elnökeként az MCC második nemzetközi médiakonferenciájának nyitónapján, szerdán osztotta meg gondolatait - egy nyilvános, médiával foglalkozó, saját definíciója szerint a publikálás jövőjéről szóló konferencián. Különösen őszinte vélemény ez arról, hogyan képzeli a nyilvánosság működését az Orbán-rendszer, ezért megnéztük, a jobboldali sajtó hogyan tálalta, tálalta-e a miniszterelnöki tanácsadó szavait.

Orbán Balázs kijelentése után a hvg.hu felelős szerkesztője, Nagy Iván Zsolt publicisztikában reagált. "Nem hangzott el az elmúlt hónapokban brutálisabb kijelentés Magyarországon, mint Orbán Balázs szerdai okfejtése a média szerepéről és az emberek gondolkodásáról" - írta. "Nem a tartalom a meglepő, eddig is sejtettük, hogy pontosan így gondolják a nép uralását (leuralását - ha ezt a borzalmas szót le lehet írni), hogy stratégiai eszköznek tartják az országra és a társadalomra mindinkább rátelepedő hatalmuk megőrzéséhez, a nyílt megvallás azonban új."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról