Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A streamelés nem bio - Hogyan lehet zöld a zene?

Ha huszonhétszer meghallgatunk egy albumot, az annyi szén-dioxid kibocsátással jár, mint egy CD legyártása.
- Ma szinte mindenki az "éterből" hallgatja a zenét, így ha megun egy albumot vagy egy előadót, nem landol a kukában a rongyosra hallgatott CD, azaz a PVC-tartalmú korong. Ennek akár örülhetnénk is, de sajnos a streamelésnek is komoly ára van. Személy szerint nekem e cikk megírásáig gőzöm sem volt róla, hogy ez így van. Remélem, hülyének néz az olvasó, mert akkor ez azt jelenti, hogy ő tudja, sőt, eszerint választja meg zenehallgatási szokásait.
Csak összehasonlításképpen: az Egyesült Államokban 1977-ben 140 millió kilogramm üvegházhatású gáz kibocsátása kötődött a zeneiparhoz, ez a szám 2016-ra - köszönhetően a streamelés elterjedésének - több mint kétszeresére, 200-350 millió kilogrammra emelkedett.
A különböző streameldéket rendkívül nagy áramfelhasználású szerverek működtetik, sőt, ezeknek a giganagy szervereknek a hűtéséről is állandóan gondoskodni kell. Mi lehet akkor a megoldás? Töltsük le elektronikus eszközeinkre a szeretett zenéket, mert akkor csak egyszer kell streamelnünk. Ha huszonhétszer meghallgatunk egy albumot, az annyi szén-dioxid kibocsátással jár, mint egy CD legyártása.

Régebbi hírforrás(ok): Az internet, mint klímagyilkos link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról