Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A szakkönyvtár segíthetne a kutatók adatbázis-igényének artikulálásában

A Corvinus Egyetem Science Café rendezvényén Csengődi Sándor elmondta, hogy míg a fizikusnak-kémikusnak a munkához labor kell, addig a közgazdásznak ugyanehhez a munkához adatra van szüksége, amiben Magyarország nagyon jó helyzetben van. Jó adatok állnak rendelkezésre, melyekhez ha jó ökonometriai módszerekkel nyúlunk, akkor minden adott egy magas minőségű publikációhoz egy neves folyóiratban. Azonban a megfelelő adatbázisok nem tetszőlegesen használhatóak, a jelenlegi helyzetben erős a célhoz kötöttség. Ez olyan furcsa helyzeteket is szül a kutatók életében, amikor valamilyen célra megkapnak adatokat használatra, de azokat felhasználás után le kell törölniük a számítógépükről, nem tárolhatják tovább, holott ez egy későbbi publikációhoz kért számítás elvégzéséhez akár még szükséges lehetne. A mai, GDPR-tól terhelt időkben a kutató az adatok tárolásával súlyos büntetés kockázatának teszi ki magát, ha egy-egy ilyen meghatározott módon kiadott adatbázist a kelleténél tovább tárol, ez viszont nem csak a flexibilitást csökkenti nagy mértékben, de az adott kutatás megfelelő prezentálását is hátráltatja. Akár tanszékeken belül is tapasztalható az a zavarba ejtő helyzet, hogy egy adatbázisból több kutatás is dolgozott, utána viszont a saját kollégájuk házon belül nem tud hozzáférni ugyanazokhoz az adatokhoz. Gyakran a megfelelő adatok beszerzésének nehézségei el is veszik a kutató kíváncsiságát, hogy az ötletei nyomába eredjen. Erre megoldást jelentene, ha az adatokat maga az egyetem kaphatná meg általános kutathatóságról szóló szerződést kötve, mert amíg ezt a "kis" kutató teszi, addig mindenkinek egyesével kell újra és újra megküzdenie az adatokért.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról