Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A szakmai lobbi ma ötletszerű és tények helyett az érzelmektől függ

Horváth Sándor Domonkos előadása a Kávéházi szekcióban; Szolnok, 2015. július 17., elektronikus kapcsolaton keresztül)
Rágódunk a múlton, töprengünk a jövőn. És mi van a jelennel? Létezik szakma? Lobbizás létezik szakmai szinten? Pl. Könyvtárostanárként speciális szegletét látjuk a szakmának, mennyire tartozik könyvtárhoz vagy az oktatáshoz, mivel tőlük függ a sorsa?! Hogyan viszonyul a szakmához egy vállalati könyvtáros, a felsőoktatási könyvtárban dolgozó? Miként gondolkodik egy országos közgyűjtemény, egy országos szakkönyvtár? Egyáltalán létezik-e két azonos működésű filozófiájú közkönyvtár? Mi zajlik a megyei könyvtárakban, a városi feladatellátás és a KSZR viszonyában? Mikor látjuk be, hogy nem beszélhetünk egységesen városi könyvtárakról, hiszen az egyszemélyestől a professzionális szervezetig minden megtalálható ebben a kategóriában? Mikor ébredünk rá, hogy a gyermekkönyvtárakra és az iskolai könyvtárakra jelentős erőforrásokat és figyelmet kellene fordítani, ha szeretnénk művelt társadalmat építeni?
A szakmai lobbitevékenység jelenleg nem tényektől, hanem érzelmektől függ. Számomra nem látható átgondoltan és hatékonyan működő könyvtári lobbi, legalábbis nem olyan, amely átfogó célok érdekében mozdulna meg, inkább eseti jellegű érdekérvényesítésekről beszélhetünk, egyes esetekben (pl. a KELLÓ monopólium kivédése) nagy sikert is felmutatva.
A könyvtárügyre (ha beszélhetünk az előzőek alapján ilyenről) az utóbbi évtizedekben nem a szakmai párbeszéd (inkább annak egyfajta kötelező tornagyakorlatként való letudása) jellemző, illetve egy-egy karizmatikus vagy nagyobb énerővel rendelkező kolléga részéről történő messianisztikus megnyilvánulások. Ezek eredményeit sem becsülném alá, a nulla szcenáriónál az ilyen is jobb, azonban ennek a tévedés esélye mellett az önállótlanság, "vezérekre" hagyatkozás és a csodavárás passzivitása lehet az ára.
A szakmai szervezetek élén a közelmúltbeli változás ígéretes lehet: az MKE elnökség összetételét tekintve fiatalodott, ami nagyobb lendületet hozhat a szervezet működésébe, az IKSZ vezetésébe is bekerültek karakteres személyiségek, amelyek a belső disputák izgalmasabbá válását jelenthetik. A generációváltás idejét éljük... reméljük egy idő múlva ez paradigmaváltásban is megnyilvánul.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról