Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


A számítógép-használat a könyvtárosok eredményességét is ronthatja?

Minél többet használják a gyerekek a számítógépet, annál rosszabbak lesznek az eredményeik. Ez miért lehet?
Lannert Judit olvasáskutató: Ez nem csak magyar eredmény, és valójában egy fordított U-görbéről beszélhetünk. A nullától egy bizonyos mértékű számítógép-használatig javul az eredmény, túl nagy használatnál visszaesik. Egy vidéki nagyvárosban csináltunk kutatást arról, hogy a számítógép-használat miként hat a matematikaoktatásra, és valóban romlottak az eredmények. Egy pedagógus volt a kivétel ez alól, aki valódi virtuális tanulási közeget alakított ki, hagyta, hogy a gyerekek használják a gépet.
A többi tanár csak szemléltetésre használta az eszközt, ugyanúgy frontálisan tanított, csak egy kicsit bizonytalanabbul. A számítógép a jó tanárt még jobbá teszi, a rossz tanárt még rosszabbá.
- Könyvtárosok munkájára hasonló felmérés nem ismert. Ám sokan emlékezhetünk még arra, amikor "biztonság kedvéért" párhuzamosan építettünk elektronikus és papír alapú katalógust. Az is ide tartozhat, hogy a könyvtárdigitalizálás - annak lényegét nem értve - stratégiailag is a papírdokumentumok elektronikussá tétele körül forog, a könyvtári folyamatokban könyvtár- illetve rendszermenedzsment - nem gondolkodik. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról