Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A szegénységen segít a tudatos nevelés valamennyit - hogyan támogassa ezt a könyvtár?

Helen Pearson TED-előadása: - (...) az első szabály: ne szülessünk szegény vagy küszködő családba, mert azokra a gyerekekre általában nehezebb sors vár. Majd azt is mondtam, milyen fontos a nevelés s hogy a jó nevelés segíti a gyerekeket a rossz esélyek s bizonyos kezdeti hátrányok leküzdésében. De várjunk csak! Ez azt jelenti, hogy a szegénység semmi szerepet nem játszik? Mondhatják: nem számít, ha a gyerek ugyan szegénynek született, de szülei gondoskodók, s így minden jóra fordul. Nem hiszem, hogy ez igaz. A tanulmány kimutatta, hogy a szegénység s a nevelés számít. Ezt számokkal igazolja az egyik kutatás, amely állandó szegénységben élő gyerekeket vizsgált iskolai előmenetelük tükrében. Az adatok kimutatták, hogy bár a szülők mindent jól csináltak: idejében fektették le őket, naponta olvastak nekik s í.t., ez csak bizonyos mértékig segít. A jó neveltetés csak 50%-kal csökkentette a gazdag és szegény gyerekek közötti oktatási űrt. Eszerint a szegénység tartós sebet hagy maga után, ezért ha a jövő nemzedékének valóban sikert s jólétet szeretnénk biztosítani, akkor a gyerekszegénység elleni küzdelem elsőrendű fontosságú.
(...) Elmondom, mit tettem ezek ismeretében. Az ügy kissé kínos. Rájöttem: annyit dolgozom, és a sors fintora, tanulok és írok erről az elképesztő brit gyerekkutatásról, hogy volt nap, amikor alig tudtam beszélni saját brit gyerekeimmel. Ezért otthon bevezettük a beszélgetőidőt, ami végül is csak 15 perc, amikor társalgunk a fiainkkal. Igyekszem megtudni, mi történt aznap, és kimutatom, hogy értékelem iskolai munkájukat. Gondoskodom róla, hogy mindig legyen olvasnivalójuk. Tudtukra adom, hogy szívemen viselem jövőjüket, hiszem, hogy boldogok lesznek, s nagy dolgokat visznek véghez. Nem tudom, ezek közül minek lesz jelentősége, de elég biztos vagyok, hogy kárukra nem lesz, és talán még jót is tesz nekik.

Régebbi hírforrás(ok): Az olvasás, jó nevelés felezi a későbbi nehéz sors esélyét - gyerekszegénység a másik 50% link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról